TW
0

Podríem dir que, per a molts, l'escriptor grec Petros Márkaris ha nascut en una ciutat en la qual, simplement, no existeix. "Per als grecs no existeix Istanbul. No pronuncien mai el seu nom i, si s'hi han de referir, diuen senzillament, la ‘ciutat'". Un fet com aquest ha provocat que, per exemple, durant molts d'anys, en el passaport de Márkaris, dins la seva ciutat natal, hi hagués el nom d'una barriada de Constantinoble en la qual ni tan sols havia nascut. "L'al·lota de l'administració em digué que no podia posar Istanbul, ni tampoc Constantinoble. I vaig posar el nom d'un barri. El més curiós del cas és que a l'aduana de Turquia ho admeteren! És un problema beneit i burocràtic però encara ara existeix", exposà l'escriptor, que ahir participà en el cicle de Cuina i Cinema que organitza la Fundació Sa Nostra.

És un context com el que conta, que es féu difícil escriure el que fou el darrer llibre de Márkaris, Mort a Istanbul, on el comissari Kostas Kharitos (el personatge que apareix a totes les seves novel·les) decideix prendre's uns dies de vacances a la ciutat turca. "Volia fer una novel·la ambientada a Istanbul des de feia estona, però tenia por. Por que les emocions em superassin i em jugassin una mala passada. L'any 2006 vaig decidir que o l'escrivia ara o ho deixava per sempre més. I ho vaig fer. Encara que per fer-ho vaig haver de realitzar molts d'exercicis per tal de distanciar-me'n". I és així com va néixer aquesta novel·la que, inevitablement, "té molt a veure amb la realitat", exposà l'escriptor. "De cada vegada els personatges de l'obra la anaven agafant forma dels del meu passat, s'anaven fent reals".

Una vinculació, la de realitat i ficció que no amaga, ja que és present a bona part de la seva literatura. "La mirada irònica que té el comissari Kharitos cap a Atenes, els seus ciutadans i la ‘ciutat' és la meva. Aquesta relació d'amor i d'odi d'ell és la mateixa que hi tinc jo". La vetlada d'ahir, que va congregar un bon nombre de persones a la sala de Sa Nostra, va culminar amb la projecció d'Un toque de canela, film de Tassos Boulmetis que també tracta aquest viatge entre Grècia i Istanbul, i un sopar a base de menjars i begudes típiques de Grècia.