TW
0

La Fundació Yannick i Ben Jakober, constituïda el 1993 amb l'objectiu de conservar i restaurar béns del patrimoni històric espanyol i fomentar les belles arts, la pintura i l'escultura obre ara els dissabtes al públic infantil.
En col·laboració amb la Fundació Sa Nostra, oferirà visites guiades per a famílies amb infants a partir dels 7 anys. Els assistents podran gaudir de la contemplació de l'atemporal col·lecció Nins, un espai museístic ubicat a l'antic aljub de la finca de sa Bassa Blanca, a Alcúdia, que reuneix 150 retrats infantils de les principals escoles europees des del segle XVI al XIX, alguns d'ells de l'Escola Mallorquina.

La sala només exposa part de la col·lecció de Yannick i Ben Jakober (uns cinquanta quadres) que es van renovant contínuament. Precisament, la selecció acaba d'incorporar dos retrats que han estat donats per particulars a la fundació i en recupera quaranta retrats més que tornen al museu de sa Bassa Blanca després d'haver viatjat en una exposició itinerant per diverses sales dels Estats Units. Jakober recorda com la sobtada mort de la seva filla a l'edat de 18 anys va fer que iniciàs una col·lecció de retrats que avui permet una lectura única de la infantesa, la moda, els costums i els jocs de les corts europees.

Les darreres incorporacions són un retrat de la senyora Maria Ana, don Nicolau i don Josep, de l'Escola Mallorquina del segle XVIII de la casa dels Muntaner, i un altre d'una nina amb vestit escocès, de José Maria Romero i que dada de l'any 1815. No són les úniques novetats a la finca de sa Bassa Blanca. L'espai Sokrates, inaugurat fa dos anys, ara cobra un nou enfocament incorporant-hi col·leccions de màscares i símbols procedents del Nepal, el Tibet i el Perú, que combinades amb obres d'artistes contemporanis com Miquel Barceló, Dolors Vita i d'altres de nouvingudes de Ferran García Sevilla i José María Sicilia, conviden a reflexionar sobre la influència de l'art primitiu en el contemporani. Tot això presidit pel complet esquelet fossilitzat d'un rinoceronte llanut siberià, datat en el període interglaciar Riss-Wurm del Pleistocè Superior. "Allò que pretenc és obrir als ingfants el camí que els faci interessar-se per l'art i que després visitin altres col·leccions", diu Jakober.

Els jardins del Zoo d'escultures d'animals gegants dissenyades per Yannick i Ben Jakober, inspirades en models coneguts de la cultura universal antiga, i el jardí de roses, amb més de cent varietats, tanquen la visita infantil i reserven al públic més adult la casa principal avui convertida en museu d'art contemporani de l'ala Karlweis, amb pintures, escultures i dibuixos de Domenico Gnoli, Vu Cao Dam, Fabrizio Plessi i també Yannick i Ben Jakober. "No volem tenir la nostra glòria, de fet hi tenim molt poca obra nostra, volem mostrar-hi art de tota classe", diu Jakober, que qualifica aquest darrer espai com "un àlbum de família. La col·lecció de retrats de nins sí que l'hem adquirida; la d'art contemporani són préstecs, herències, intercanvis derivats de la nostra treball, una espècie d'album de família".•