Patrimoni vol que es repensi la segona fase del projecte. | Ferran Aguiló - Elena Ballestero

TW
0

Les tasques arqueològiques que es fan a la seu del consorci de la ciutat romana de Pol·lèntia, situada a l'emblemàtic casal de Can Domènech a Alcúdia, han deixat a la vista part del paviment original de marès de l'edifici, possiblement d'època gòtica i trobat a la cuina. Sobre les esmentades lloses s'han trobat, a més, diverses monedes i un medalló, que ara seran restaurades i analitzades per l'equip d'especialistes del Consell de Mallorca per tal de contribuir a la datació del sòl. Aquest descobriment confirma la hipòtesi que el conjunt corresponia a tres cases d'època gòtica que durant el període renaixentista s'haurien unificat en una de sola. D'aquella etapa és la construcció d'una escala que fins ara s'ocultava rere un dels murs de la cuina i que també han tret a la llum les intervencions arqueològiques prèvies a la reforma de l'edifici, que se centraran ara a aixecar la resta del paviment de la cuina a la recerca de nous indicis.

Una actuació que es demorarà previsiblement fins a la fi de l'any. A més, es repicaran les parets amb l'objectiu de documentar altres elements o restes de pintures. L'estudi, que ara s'ampliarà, ha permès documentar tres fases d'ús a l'habitatge amb quatre paviments diferents, que correspondrien als segles XX, XIX, al Renaixement i a l'època gòtica. En la quarta fase és on s'ha trobat l'enllosat de marès, probablement d'època gòtica, que està col·locat directament sobre la roca. Les tasques que es realitzaran a partir d'ara determinaran les possibilitats de conservar aquest sòl després de la reforma.

Els treballs que s'han fet fins ara s'han centrat bàsicament en la cuina, on s'ha aixecat el paviment i s'han repicat parets, i també en el pati, on s'ha constatat la presència d'un aljub que també es conservarà. D'altra banda, en les cales verticals realitzades a una de les cases s'ha trobat un forn mallorquí, que, com l'escala amagada darrere la cuina, també es deixarà a la vista després de la reforma. Es confirma, a més, la hipòtesi que es tracta d'un conjunt estructural edificat al segle XIX, si bé el forn seria anterior a la resta de l'edificació. Acabada aquesta feina arqueològica, el Consell informa de manera favorable sobre el projecte d'execució de la primera fase de la reforma l'edifici, sempre que es conservin els elements indicats. Sol·licita, a més, que es modifiqui la segona part de la rehabilitació, que planteja cobrir el celler incorporant-hi una planta a sobre, perquè considera que no es justifica aquesta part de l'actuació.