La indústria cultural com a motor per activar l'economia. Aquesta premissa que d'un temps ençà sentim dels responsables polítics culturals sembla que no concorda amb les dades reals sobre treball. En realitat, a les Illes Balears, el treball referit a la Cultura suposà el 2,4% del total d'ocupació de l'Arxipèlag durant el 2008. És a dir, que de les 494.600 persones que estigueren ocupades l'any passat, fins a 12.600 feren feina a les Illes en qualque sector relacionat amb les arts i la cultura. Les xifres, publicades pel Ministeri de Cultura, situen les Illes Balears en el setè lloc del rànquing estatal per comunitats autònomes. Madrid i Catalunya lideren aquest llistat amb un 4,3% i un 3,5% de percentatge d'ocupació cultural, respectivament. Val a dir, però, que aquestes xifres es poden considerar minses, cosa que desmostra que els indrets on s'inverteix més en l'àmbit cultural tampoc no arriben a uns estàndards rellevants.
Navarra i el País Valencià són els territoris també situats al capdaunt de la taula d'ocupació cultural. A la coa hi trobam Cantàbria, Extremadura, la Rioja, Ceuta i Melilla, cinc territoris que el Ministeri ha computat en conjunt, atesa la poca rellevància que presenten en aquesta matèria. Tot plegat suposa un 1,8% de la seva població treballadora, cosa que significa 15.500 persones. Un fet que també cal tenir en compte a les Illes Balears és que hi ha davallat la xifra de persones ocupades en tasques culturals. Mentre que les dades de 2008 en mostren un 2,4%, les de 2007 en suposaven un 3,1%. Segons el Ministeri, en aquest tipus d'ocupacions s'hi inclouen nou categories de treball diferents, des de les relacionades amb arxius, blioteques i museus; arts gràfiques i reproduccions; gravació, so i imatge; músics i fabricació d'instruments; fins al cinema i als diferents camps de l'espectacle. L'enquesta inclou, fins i tot, les activitats relacionades amb la ràdio, televisió i les agències de notícies.
Desena posició
L'estudi també ofereix una visió global de les empreses culturals que durant el 2008 treballaren a les Balears. Segons l'informe, a la nostra comunitat n'hi ha 1.852, de les quals destaquen les relacionades amb les activitats artístiques i d'espectacles (922 empreses) i les d'arts gràfiques (301). En aquest còmput estatal, l'Arxipèlag se situa en la desena comunitat pel que fa a nombre d'empreses culturals, amb un 2,6% del seu teixit. Madrid i Catalunya tornen a liderar l'informe amb un 26% i 20,7% del seu teixit empresarial, respectivament. Ceuta, la Rioja i Cantàbria en són les coeres segons l'Institut d'Estadística espanyol, que analitza les dades referides a l'any 2008.
Tot i això, val a dir que malgrat que Madrid i Catalunya siguin els dos territoris amb més activitat empresarial envers la cultura, això no significa que siguin les comunitats on més es destina a aquesta finalitat. Concretament, tot i que Madrid té 18.217 empreses culturals, la seva administració municial sols hi dedica el 2,5% del pressupost. A banda, és clar, dels doblers que el Govern espanyol hi inverteix i que, durant la legislatura 2004-08, suposaren 577 milions d'euros. Res a veure amb els 7,7 milions que Madrid invertí a les Balears.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Si a les dades de Balears hi restau les relatives a la música i altres espectacles d'animació no resta res, res de res. A qualsevol cosa l'etiqueten de cultura. Que s'ho facin mirar d'aprop.
Amb aquestes dades monetàries, només dedicades al foment i manteniment de la cultura d'una Comunitat que no té res d'especial si li llevam la capitalitat imposada de l'"Imperi" a la resta de Comunitats, el més estrany seria que no hi hagués "cèsars".
Molta gent per pocs doblers.