Ara, podrem tornar a endinsar-nos dins el món de canvis i somnis de Miquel Bauçà gràcies a Poesia és el discurs. Miquel Bauçà. Després de quatre anys d’espera forçada, Lleonard Muntaner serà qui recollirà en un llibre les conclusions del congrés sobre Bauçà que organitzà la UIB el novembre de 2005. Un llibre que ha estat a cura del professor Antoni Artigues i que ara es presenta sense fermalls.
L’admiració d’Artigues per Bauçà és palesa des de fa temps. Ha realitzat muntatges sobre la seva obra i n’ha estat un dels ferms defensors. Segons el docent de la UIB, amb El Canvi "Bauçà ens anuncia el que ve, que cal centrar-se en el cervell i l’ànima, que és el màxim que té una persona". "En la seva obra toca tots els temes. Et va fotent bufetades al cervell per trencar-te els esquemes i t’entra dins aquest Canvi. Ens diu: Ei, som al segle XXI i som aquí! Tira a la paperera tota la merda que dus i pensa d’una altra manera", assegura el professor. És més, Artigues qualifica l’obra de Bauçà com una obra magna que, talment Ramon Llull, va esmicolant tots els aspectes del món, un per un.
A Poesia és el discurs hi apareixen les intervencions de Manuel Carbonall, Lluís Solà, Carles Hac Mor, Enric Casasses, Jaume Munar, Jordi Coca i Arnau Pons, com també l’acte de Taller Llunàtic de Josep Albertí i Bartomeu Cabot i les conclusions de la taula rodona que va tenir lloc en aquell congrés. Un extens exemple del que és i del que significa l’aportació de Bauçà per als corrents literaris d’avui, de vegades ben divergents. Però aquesta vessant més academicista de l’obra de l’autor d’Els somnis es completa amb la tasca divulgativa que preparen els membres de Pèl Capell per a aquest setembre.
Per tal d’homenatjar la vàlua del poeta, el col·lectiu ja té mig embastat el que serà el número deu de la revista Pèl Capell, un número especial de prop de setanta pàgines dedicat íntegrament a Bauçà i en el qual es combinarà l’anàlisi literària amb interpretacions poètiques sobre els seus llibres. Autors com Andreu Subirats, Enric Casasses, Àngel Terron i Sesbastià Alzamora han fet part d’aquest projecte. "Ja feia estona que volíem dedicar un número especial a Bauçà, però hem esperat tant de temps per defugir el sensacionalisme", explica Joan Tomàs Martínez, de l’equip de redacció. Pèl Capell començà la seva escomesa amb un número centrat en Blai Bonet i ara tancarà un primer cicle amb l’homenatge al poeta que revolucionà les nostres ments acomodades.
"Bauçà fou un eremita de l’Eixample, que es distancià de la gent per tal de poder-la veure més bé. Després hi tornà, amb les corretjades, per dir-nos: Heu vist el que feis? Heu vist com viviu? Com us ho muntau? Estam dins el canvi i això ens du a intentar pensar per saber com volem ser, perquè ara en tenim els mitjans", sentencia Artigues.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.