TW
0

L’auditori era ple a vessar, però no hi eren tots. Foren molts els qui es quedaren pel camí per culpa de la Guerra Civil o la represàlia de la postguerra i que ahir foren recordats en l’acte de presentació del llibre Dones republicanes. Memòria de la Guerra Civil a Mallorca (1936-1939), de Margalida Capellà.

El Centre Cultural Sa Nostra acollí ahir capvespre la presentació del primer volum dels tres que publicarà Lleonard Muntaner envers les entrevistes que la mestra i periodista publicà des del 2003 al 2007 al dominical d’Ultima Hora. Però la presentació d’ahir fou també un acte de reconeixement de la memòria d’aquelles dones que visqueren i patiren la repressió de la dictadura i, com definí l’autora, "que han viscut doblement silenciades".

Assegudes a les primeres files, algunes de les protagonistes del llibre escoltaren les presentacions del pare Josep Massot i Muntaner; l’editor Lleonard Muntaner; el president del Grup Serra, Pere A. Serra; la presidenta de la Memòria Històrica, Maria Antònia Oliver; el president de l’IEB, Sebastià Serra, i de la mateixa autora.

Al costat d’aquestes dones, altres represaliats que sortiran en els propers llibres també hi eren presents, igual que els seus familiars que, alguns ben emocionats, en acabar l’actre recordaven el calvari que hagueren de patir els seus éssers estimats.

Les vivències personals no faltaren durant la presentació. Mentre que la consellera Fina Santiago narrà algunes de les històries que surten al llibre, Pere A. Serra recordà com d’infant "hagué d’anar a dormir a ca la padrina". Era el dia en què el seu pare partia cap a Burgos per intentar aconseguir l’indult del seu tiet, Josep Serra Pastor, metge i batle de Sóller que fou condemnat a mort i li commutaren la pena capital per la de presidi. "Ells tenien la fe que vendria un dia que podrien parlar cara alta", digué. El moment més emotiu fou quan Margalida Capellà anomenà, una per una, les 55 dones protagonistes del llibre, algunes de les quals ja no hi són. Les mamballetes es deixaren sentir entre un públic, val a dir-ho, ben variat generacionalment.

Mentre que a les primeres files les edats era més aviat elevades, al darrere i dempeus hi havia tota casta de gent. Estudiosos, polítics, veïns d’Algaida i moltes persones anònimes que, com Capellà, senten que encara queda molt a dir. No hi faltaren la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar; els consellers insulars Dolça Mulet i Joan Lladó; el batle d’Algaida, Francesc Miralles; Biel Barceló (PSM); el cap d’Entesa, Biel Huguet; el director general de Cultura, Pere Joan Martorell; els historiadors Antoni Marimon, David Ginard i Antoni Tugores; els professors Antoni Artigues i Biel Majoral, entre molts d’altres ciutadans que recorden com les nafres no s’han guarit i, com digué Oliver, cal continuar "reclamant els principis de veritat, justícia i reparació".