Ens agraden les trames de corrupció i la notra històrica (encara que comporti sang a balquena). La diada de Sant Jordi demostrà que aquest tipus de trames atreu els lectors habituals o que, si més no, en pot crear de nous. L’huracà Stieg Larsson, amb les dues primeres entregues de la trilogia Millenium, se situà entre els llibres més demanats pels centenars de ciutadans que durant tot el dia d’ahir anaren a les paradetes i llibreries d’arreu de les Balears. Però, a Mallorca, el finat periodista i escriptor suec i els seus homes que no estimaven les dones hagueren de compartir pòdium amb un altre títol ben sucós: Crònica àrab de la conquesta de Mallorca, escrita en el segle XIII pel lletraferit musulmà Ib’n Amira i traduïda al català per Guillem Rosselló Bordoy i per Nicolau Roser. El llibre narra l’entrada de les tropes catalanes a l’Illa, però amb una visió desconeguda fins ara: la dels ulls dels vençuts. La crònica fou un dels títols més sol·licitats en català i, fins i tot, s’exhaurí en algunes paradetes com a Llibres Colom, mentre que a Llibres Mallorca es convertí en el número 1 de vendes.
El cert i segur és que la tan anunciada crisi econòmica no ha atrafegat gaire els llibreters, que ahir hagueren de fer feina de valent. "Encara no en podem donar xifres concretes, però la sensació que tenim és d’una fira de les bones, amb un dia fantàstic que també hi ajuda", apuntava el president del Gremi de Llibreters, Francesc Moll. "Les vendes de Sant Jordi igualen la caixa de deu o quinze dies normals", explicà, per afegir que el sector llibreter deu ser un dels que menys pateixen la crisi. "Encara que hi ha una mica de recessió", puntualitzà Moll. A Palma, la diada de Sant Jordi arrancà a les deu del matí des de la plaça de Cort, amb la ja tradicional comitiva política. Enguany, però, els polítics no parlaren fins a arribar a la plaça Major, davant una impressionant rotllana de periodistes. Vaja, un espectacle més per als centenars de ciutadans que, astorats, es demanaven què era tant de rebombori. L’absència, la del president, Francesc Antic.
Jornada completa
Després arribaren les compres. Com ja sol ser tradició, els escolars foren els protagonistes de la jornada matinal. Al capvespre, la plaça Major era una bullícia d’anades i vingudes de ciutadans que, rosa en mà, adquirien les darreres novetats editorials o remenaven entre els caramulls de llibres per trobar un títol en concret. Els autors mallorquins foren molt sol·licitats, encara que Larsson desmarcà totes les llistes de vendes a les Balears i al Principat, tant en espanyol com en català. En castellà també tingué una bona acollida la visió de Javier Cercas sobre el 23-F (Anatomía de un instante). En la nostra llengua, El silenci, de Gaspar Hernández, i la darrera novel·la de Carme Riera, Amb ulls americans, compliren les expectatives i se situaren així mateix en la relació dels més demanats. A Manacor, en canvi, hi triomfaren els autors locals, amb Hilari de Cara (Un llac en flames) i la recopilació Mosaic de lletres.
Els polítics també ajudaren a engreixar la xifra de vendes. El conseller Miquel Nadal adquirí la Crònica àrab de la Conquesta, mentre que Rosa Estaràs es decantà per comprar un conte per al seu fill. D’altra banda, la consellera insular Joana Lluïsa Mascaró fou una de les més matineres i, a les deu en punt, ja feia coa a la plaça de Cort perquè els premis Ciutat de Palma d’enguany (Jaume C. Pons Alorda i Xavier Gimeno) li signassin ambdós exemplars. Per la seva banda, la batlessa, Aina Calvo, regalà un llibre a la presidenta Francina Armengol (Apunts del Pla de Mallorca), un altre a Bàrbara Galmés (La elegancia del erizo) i un tercer a la regidora Nanda Ramon (Diari, d’Hélène Berr). Una jornada ben completa en la qual triomfaren la tradició literària i la ficció corruptiva de Larsson que, en massa casos, es podria assemblar a la realitat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Feia anys que no venia a Ciutat per Sant Jordi i me va agradar molt. Donava gust passejar per les parades de Cort i la plaça Major. Enhorabona als llibreteres. Però no tot són flors i violes, on era l'esperit reivindicatiu que comporta Sant Jordi? No és una fira qualsevol, és una diada!