TW
0

De la mateixa manera que bona part de la població d’aquest país, Toni Coll (Inca, 1932) intentà llegir El Quixot en repetides ocasions sense èxit. Fins que un dia, al cap dels anys, es decidí a fer-ho de bon de veres. "Però l’única manera de llegir El Quixot, entendre’l i recordar-lo era escrivint-lo, tal com feia de petit amb les lliçons de l’escola", reconeix. Tanmateix, no en faria una trascripció corrent, la seva reescriptura del clàssic de Cervantes seria amb Morse, llenguatge emprat antigament per fer els telegrames i que ara bàsicament s’utilitza dins el món dels radioaficionats. "Tenia una versió d’El Quixot amb braille i vaig pensar que fer-ho amb Morse seria interessant. Sabia que seria una tasca molt lenta, però si ho començava ho havia d’acabar". Així, carregat de paciència, "meva i de la gent que m’envolta", devers l’any 2006 començà la seva gesta. Primer en presentà el volum I i ara, en l’exposició que el Grup Filatèlic de Mallorca ha organitzat amb el seu fons, en presentarà l’obra completa.

Així, aquesta peculiar edició d’El Quixot s’afegeix al centenar llarg d’exemplars que Toni Coll té a les prestatgeries de ca seva. Hi ha Quixots de tot tipus. Grans i petits. De tapa dura i d’edició de butxaca. De propers i de llunyans. D’erudits i d’escolars. En vinyeta i en vers. "Cada llibre és, per mi, una història", comenta el col·leccionista que guarda, per exemple, tota la correspondència emprada amb ambaixadors de països tan llunyans com Tailàndia, Estònia i la Unió dels Emirats Àrabs per tal que li enviassin un exemplar d’El Quixot editat al seu país. "De llibres en dec tenir uns 150, no els he comptat mai, però tots són del segle XX i XXI, el més antic data de 1901", explica. "N’hi ha que no hi ha manera d’aconseguir-los. Sé que al Perú hi ha un Quixot en quítxua que se’m resisteix", afegeix.

Això no obstant, la col·lecció Quixots és només la punta de l’iceberg de tot el fons de Coll. Començà interessant-se pels segells, tradició que ja li venia de son pare, després vingueren els mata-segells i, en paral·lel a tot això, sortí la figura de Cervantes i El Quixot, del qual col·lecciona qualsevol objecte que se li posi al davant. "Vaig fer feina com a director administratiu fins als 68 anys. D’aleshores ençà, no n’he volgut veure més de nombres, els he canviat per les lletres", reconeix. La mostra amb el fons de Coll es podrà veure des de demà i fins dia 21 de juny a la seu del Grup Filatèlic, als baixos de la plaça Alexander Fleming número 17. El seu horari serà dijous i divendres de 18 a 21 hores.