TW
0

Mallorca fou centre de cartògrafs importants ja des del segle XIV amb el mestre jueu Jafudà Cresques. En els XVI i XVII també tingueren una important producció i ho demostra el treball La imatge cartogràfica de l’illa de Mallorca, de Werner-Francisco Bär. L’estudi fou publicat l’any 1994 en alemany i aquest mes ha estat publicat en castellà i català. Des de fa tres setmanes, a les llibreries ja es pot trobar l’obra editada per Miquel Font editor, en castellà. Això no obstant, el Consell de Mallorca en donà a conèixer ahir la versió en català, presentada per l’historiador Guillem Rosselló Bordoy.

Durant segles, l’Illa ha estat un indret important de les representacions cartomarítimes que, segons l’autor del llibre, és degut fonamentalment a les "nombroses activitats de la marina mercant, l’expansió del poder catalanoaragonès, com també la lluita contra l’Islam a la Mediterrània". Les diferents versions i estudis d’aquestes cartes apareixen ara detallades per Bär, que ha fet un minuciós i sistemàtic treball de mapes terrestres a gran escala, els mètodes que s’empraren o les orientacions dels seus autors. "El punt essencial de tots aquests mapes, tenint en compte l’objectiu, és la visualització de la zona costanera i de l’àrea martíma", apunta l’autor en el pròleg del llibre.

L’historiador Guillem Rosselló Bordoy destacà ahir la cura i la presició d’aquest estudi, alhora que alabà el treball cartogràfic d’un almirall turc que apareix en l’obra i "que coneixia a la perfecció tots els racons on es podia desembarcar millor", explicà. És un estudi complet amb Mallorca com a centre i en què el treball del cartògraf Vicenç Mut pren un relleu especial.