TW
0

L’institut Mossèn Alcover ha decidit llevar la pols als noms i al treball de Miquel Àngel Riera (1930-1996) i Nadal Batle (1945-1997), dos personatges que han quedat en la memòria de moltes persones sense el reconeixement que els pertoca per part de les administracions públiques. "Aquí, si no ets esportista, no dones nom a res", etzibà el director del centre manacorí, Jaume Rosselló. Per això mateix, sota la premissa del reconeixement, el passat 30 de març el consell escolar de l’institut aprovà que la biblioteca rebi el nom de l’escriptor de Manacor, Miquel Àngel Riera, i que una de les aules d’informàtica sigui dedicada a l’homenot felanitxer Nadal Batle. "Creim que està bé singularitzar els espais del centre amb noms concrets", explicà Rosselló.

Amb tot, encara no hi ha data fitxada per a la inauguració dels dos punts, ja que segons el director s’ha de planificar bé "perquè volem que estigui a l’altura dels dos personatges". Val a dir que des de fa anys la sala de lectura del Mossèn Alcover ha esdevingut un espai cultural, no tan sols per als alumnes de l’institut, sinó també per als ciutadans de la vila. S’hi pot trobar l’obra completa de Riera, com també la d’altres autors manacorins. "A més, Miquel Àngel s’estimava aquesta biblioteca i la seva vídua, Roser, va dipositar-hi un feix de llibres", afegeix Rosselló. "Per ventura, amb aquesta iniciativa, altres instituts ens imiten i donen nom a alguns dels personatges importants de la nostra cultura", explicà. Uns reconeixements, per cert, que massa vegades han mancat.

Aquest podria ser el cas de l’autor de Poemes a Nai, Miquel Àngel Riera. Dos anys després de la seva mort, el PP s’oposà que fos nomenat com a fill il·lustre de la ciutat. Fou en un ple de l’Ajuntament (el 6 de juliol de 1998) quan, a instàncies del grup socialista, es discutí iniciar els tràmits del reconeixement. La proposta fou barrada per la llavors batlessa de Manacor, Catalina Sureda, l’actual batle Antoni Pastor i sis regidors populars més. Passat un temps, l’Ajuntament va redactar un nou reglament en virtut del qual s’impedeix que ningú no obtingui aquesta distinció fins a deu anys després de la seva mort. Ara bé, avui ja en fa tretze que Miquel Àngel Riera va finar i encara no hi ha hagut cap declaració al respecte.

Pel que fa al reconeixement del felanitxer Nadal Batle, és també una proposta de la directiva del centre, que ha rebut el suport del claustre de professors i del consell escolar. "A més de ser un molt bon matemàtic, el que fou durant tretze anys rector de la UIB va impulsar iniciatives tan importants com la introducció de la fibra òptica. Encara més, va ser l’autor de la universitat moderna", afegeix Rosselló. Tot ia xiò, aquest homenatge, segons el director, també servirà per reivindicar "la promesa d’Antich que hi hauria un ordinador per cada quatre alumnes". "Nosaltres tindrem una aula honorífica, ja veurem si el president comença per Manacor a realitzar el repartiment de computadores", digué fent broma.