TW
0

Qui no està avesat a anar a missa, al portal s’agenolla. I ahir era coneixedor que els ciutadans de Brussel·les no són gaire devots del foc ni de les flames. Per això, quan la dimoniada sortí escapada com un coet de l’hotel Ibis Brussels, al mateix centre de la capital d’Europa, la gent se’n decantà en veure el banyam punyent. Aquesta cercavila de dimonis fou l’acte inaugural de la Diada de les Illes Balears. Durant el recorregut pel carrers de Lievevrouwastraat i pel de Kiekenmarkt, ni una flama ni una espira. No fos cosa que tot es calàs foc. Tanmateix, els organitzadors es cuidaren de fer visibles unes pancartes que deien "la nostra festa, la nostra cultura" i, a davall, posava "OUR" en lletres ben grosses, per tal de remarcar com a element d’identitat la festa amb foc.

"Home... hem trobat que bastava traduir a l’anglès la paraula nostra. Perquè ja se sap que entre cultura i culture no hi ha gaire diferència", explicava Antoni Torrens, president de l’associació Albopàs i coordinador d’aquest correfoc eixorc. Així es volgué fer constar la disconformitat amb la directiva europea que, amb l’argument de la "prevenció de riscos", pretén limitar l’ús de material pirotècnic al carrer. A les 19.00 hores, però, a la fi pogueren encendre les municions. A diferència del que passa a Mallorca, la Policia de la ciutat els habilità un recinte de barreres a la plaça dita de Grasmarkt (que, traduït al català, vol dir plaça de l’Herba). I igual que si fossin ovelles, els dimonis ballaren dins aquell tancat. Els poblers amollaren més munició de la prevista i la Policia Local els demanà els papers, en veure que també el renou superava els límits permesos. Al final, però, tot quedà en una rialla. I a força de bufar-hi, el caliu s’arribà a encendre.

Ja fos perquè el gruix de l’expedició mallorquina (de més de 150 persones) feia embalum a bastament i perquè les dimensions de la plaça no eren gaire grans, per un moment allò semblà el que els organitzadors volien que semblàs. I així mateix, alguns brussel·lesos s’ho miraren de coa d’ull. Avui és previst que Torrens; la regidora de Cultura de Palma, Nanda Ramon; el president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, i el portaveu, Tomeu Martí, es reuneixin amb els responsables de la Direcció General de la Comissió que ha impulsat i redactat la polèmica directiva, Maik Schmahl i Aurora De Bustos.

"Europa ha de saber que, per a nosaltres, el foc té un component d’identitat molt gran. Feim foc perquè és un element indestriable de la nostra identitat", afirmava ahir Nanda Ramon, davall una pluja d’espires. Per la seva banda, Torrens explicà que "jo, que he anat a molts correfocs, no m’hi he posat mai caputxa ni m’he cremat". Avui horabaixa, els dimonis tornaran a protagonitzar una altra funció. Aquesta vegada serà a l’antic mercat de Halles Saint-Géry. Tamé hi haurà una colla de músics de Mallorca, Menora i Eivissa.