TW
0

Els envasos que fa dos mil anys contenien petites joies cosmètiques destinades a usos sumptuaris de l’alta societat s’han convertit avui amb "singulars tresors" dignes de ser preservats. Aquest és el cas de la col·lecció de desset peces de vidre romà datades entre els segles I aC i el VI dC que ara són objecte d’estudi i de conservació perquè puguin lluir en tota la seva esplendor.

En realitat, les petites "joies" de vidre fan part de la col·lecció artística i patrimonial de Sa Nostra, que les adquirí l’any 1976 al mercat d’antiquaris. De llavors ençà, han estat resguardades en una caixa cuirassada de l’entitat a l’espera que arribàs el seu moment de protagonisme. Ara, després de trenta anys, ha arribat l’hora d’aquest protagonisme que les donarà a conèixer en societat. Abans, però, cal una bona rentada de cara. Això és precisament el que està realitzant el taller Xicaranda, que treballa en el procés de restauració i de conservació dels objectes.

A més, la conservadora del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Teresa Carreras, i el professor d’Història de l’Art de la UIB Miquel Àngel Capellà treballen en un ampli estudi sobre la col·lecció, que es donarà a conèixer el proper mes de juliol a través d’una publicació. Aquesta abordarà la qüestió de la història del vidre romà.

La procedència d’aquestes petites peces de vidre podria ser, segons la conservadora Carreras, originals de Pròxim Orient, a més de dos bols de productes itàlics. Aquestes precisions han pogut fer-se gràcies al bon estat de conservació en què es troben. "Malgrat ser uns elements d’aparença tan fràgil, han sobreviscut segles gràcies que han tingut unes bones condicions tèrmiques i d’humitat", explicà el director de l’Obra Social Sa Nostra, Andreu Ramis, mentre afegí que l’entitat treballa ara "en l’estudi i la posada en valor" de la col·lecció.

Entre les desset peces de vidre romà, hi destaquen dos bols hemisfèrics amb decoració de costelles que s’empraven a la taula per contenir líquids o bé servir aliments. Ara bé, en realitat, el que més trobam són les peces destinades com a contenidor per a productes cosmètics. "Les balsameres més refinades adopten la forma de rostre humà a cadascuna de les seves cares, decoració que s’aconseguia bufant el vidre a l’interior del motle obert", assegura l’entitat. Aquests ungüentaris no són d’ús corrent, sinó que presenten elements un poc sofisticats, afegeix la conservadora catalana. "És una col·lecció petita però prou interessant amb una tipologia de peces de certa qualitat", sentencià Teresa Carreras.

Avui aquestes peces són a mans dels conservadors del taller Xicaranda, que treballen per frenar el grau de deteriorament. La seva tasca ha estat principalment fer una neteja de la superfície interior i exterior, eliminar la brutor i terra adherida, segons la conservadora Isabel de Rojas.

En breu la col·lecció de vidre romà podrà lluir com fa dos mil·lennis.