TW
0

Palma viurà avui un autèntic infern amb l’Atiàrfoc, però podria ser el darrer. Les colles de dimonis i de bèsties cremaran quilos de pólvora per recrear un tipus d’espectacle documentat ja a l’edat mitjana i que ara, segons el Parlament Europeu, s’ha de prohibir per "prevenció de riscos". Brussel·les ha aprovat la directiva 2007/23/CE, que limita i prohibeix els materials pirotècnics, la qual cosa podria arribar a impedir que se celebrassin correfocs o qualsevol classe de festa popular amb coets i espires.

L’Estat espanyol té fins al 10 gener de 2010 per aplicar aquesta normativa i les colles de dimonis de les Balears, Catalunya i el País Valencià ja s’han posat a fer feina perquè aquesta llei, que desvirtua la cultura popular de la Mediterrània, no regeixi en els casos de correfocs i festes de diables. "Aquestes són normatives totalment absurdes: qui l’ha feta no ha vist mai cap correfoc", assegurà a aquest diari el president de la Federació de dimonis de les Balears, Martí Arbona.

La normativa europea delimita que els dimonis i les feres de foc no es podran acostar al públic i n’hauran d’estar "a una distància mínima d’entre 8 i 15 metres, despenent del fet d’emprar elements pirotècnics de categoria 2 o 3 (carretilla o sortidor)", afegí Arbona. Així doncs, els dimonis que avui s’afuen al públic per jugar-hi i fer-lo "tremolar", ara els hauríem de veure de banda a banda del Born. A més, també comporta l’impediment de la participació d’aquests elements pirotècnics en les processons, seguicis festius i qualsevol altre acte d’aquestes característiques.

Per mostrar-hi el seu desacord, les tres federacions de diables dels Països Catalans han organitzat una marxa "ferotge" per al proper dia 7 de febrer, com a mesura de pressió i amb la intenció de fer entendre a Europa i a Madrid que aquests elements de la cultura popular no són perillosos. "No és una marxa reivindicativa, sinó que el que pretenem amb la manifestació conjunta és mostrar el que feim perquè vegin que és segur", explicà el president de la Federació de diables del País Valencià. Precisament en entrar en vigor aquesta normativa, els valencians també es veurien obligats a canviar les falles, les "despertàs" i les amollades de borratxos de Paterna.

Els dimonis reaccionen

A Mallorca, la Federació de dimonis ja s’ha posat en contacte amb la consellera insular de Cultura, Joana Lluïsa Mascaró, i amb els diferents representants polítics del Parlament. "Els hem plantejat la problemàtica i estan d’acord amb nosaltres que aquesta festa participativa i arrelada no es pot perdre", afegeix Martí Arbona. De moment, l’associació de dimonis illenca ja ha fet arribar al Consell una proposta de llei del foc en la qual es regularien els elements pirotècnics que empren els dimonis. "L’única manera de salvar la festa és que els diables de foc siguin declarats Bé d’Interès Cultural o Patrimoni immaterial de la cultura popular", conclou el president de la federació i membre dels Esclatabutzes de Sóller. Una possibilitat que des del Consell també estudien.

Així mateix, la nova directiva sobre el mercat de materials pirotècnics de la Comunitat Europea marca que les colles infantils de dimonis no seran legals, ja que l’edat mínima per emprar qualsevol classe de petard serà de 16 anys. "Amb això, desapareixeran totes les nostres colles, que són més d’un centenar", explica el president valencià. "Serà com en el cas d’Holanda, quan els gegants hi anaren a ballar i els obligaren a fer un rotlo amb un perímetre de 50 metres entre el públic i els geganters, no fos cosa que caiguessin. Fins i tot els sonadors no es podien acostar als gegants!, afegí el representant mallorquí.

En vista de la greu situació, els dimonis i les bèsties de foc de Mallorca, Catalunya i el País Valencià s’uniran en un sol crit de protesta per mantenir la seva "supervivència". Serà el dissabte 7 de febrer a Berga, a Castelló de la Plana i a Palma.