Retrat de la memòria civil

L'Espai Ramon Llull acull una exposició fotogràfica sobre la Palma dels anys vint. La mostra, que s'inaugurà ahir, recull la quotidianitat d'una ciutat que patia molts canvis econòmics i socials

TW
0

Els anys vint del segle passat foren anys de canvi per a Palma i la seva gent. Si bé la fisonomia de la ciutat no trasmudà del tot, sí que experimentà transformacions importants en els sectors econòmics, turístics i socials. L’arribada a Ciutat de nous habitants provinents de la Part Forana, l’inici d’un turisme incipient i la transformació econòmica a partir de la indústria foren alguns dels ingredients que provocaren el canvi d’aquella urbs. Tot allò ha servit per configurar la Palma que coneixem avui. El repàs d’aquella història, no tan llunyana, es pot veure ara a l’Espai Ramon Llull. Un any més, l’Institut d’Estudis Baleàrics treu la pols a les imatges de l’antigor per donar-les a conèixer als ciutadans. Enguany ho fa amb Palma: 1920-1931, una exposició fotogràfica que repassa a través de 288 imatges els principals canvis de Ciutat i la gent.

"En aquesta època ja hi ha més infraestructures turístiques i es constaten noves indústries i més comerç", explicà ahir el president de l’IEB, Sebastià Serra. "Aquesta economia dinàmica quedà truncada, però, amb la crisi de 1929". Les imatges, la majoria procedents de la Casa Vila, rememoren la "gèlida" visita d’Alfons XIII a Ciutat; com es treballava a la fàbrica de tapissos Vidal; l’activitat del desaparegut hipòdrom de Bons Aires; l’electrificació del tren de Sóller i l’avui irrecognoscible moll palmesà. Els personatges de l’època també hi apareixen retratats. El banquer Joan March, el polític Antoni Maura, el bisbe Miralles i el general Weyler foren fotografiats per Josep Vila, a més d’una munió de ciutanans anònims que contribuïren a fer créixer una ciutat de 78.000 habitants.

La mostra es completa amb una projecció cinematogràfica que inclou alguns fragments de la pel·lícula muda Flor de espino, ideada per Josep Tous i Maroto i protagonitzada per Jordi Dezcallar i Aina Delgado. Amb aquesta iniciativa, l’Institut vol posar sobre la taula la memòria viva a través de la imatge, amb uns retrats que, per cert, ja s’exposaren ara fa deu anys. "La fotografia és un idioma universal que acosta aquesta part de la història a la gent", asseguraven ahir els organitzadors de l’esdeveniment. Allò important és no perdre aquesta memòria.