TW
0

Difícilment algú pot no saber que durant el 2008 es commemoren els 800 anys del naixement del rei en Jaume. S’han organitzat jornades de debat, simpòsiums, congressos i exposicions, a banda d’altres activitats de caire més lúdic, com a part de les celebracions de l’Any Jaume I. Avui, una nova proposta s’afegeix a la llista. A les vuit de la vesprada, al teatre Principal, es presenta al públic el documetnal audiovisual titulat Jaume I, l’aventura de Mallorca.

Encarregada pel Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, la cinta ha estat realitzada per la companyia mallorquina Espiral comunicació i és un documental de ficció que recrea la figura del rei. Com explicà ahir Pep Calatayud, d’Espiral, "hem intentat fer un material accessible per a tots els públics, sent rigorosos amb el context històric". L’objectiu és mostrar una "visió propera i humana" del monarca i que aquesta sigui una obra de divulgació.

El documental combina tres elements. Per una banda, inclou les opinions d’experts en la figura del rei, com Antoni Quintana, Jaume Sastre i Maria Barceló. Destaca la presència de l’arabista Guillem Rosselló Bordoy, que actualment prepara un llibre en què recupera el text escrit per un musulmà que vivia a Mallorca quan Jaume I va conquerir l’Illa. Aquest document, que es creia desaparegut, es va trobar a Algèria fa un parell d’anys i Rosselló treballa en la seva investigació.

Primícies

Gabriel Ensenyat, qua ha estat l’assessor històric del documental, assegurà que una de les virtuts de l’audiovisual és que "el vídeo avança coses que encara no s’han publicat", ja que alguns dels historiadors que hi participen revelen dades que publicaran als llibres que ara mateix preparen. La segona part del documental són escenes dramatitzades en què apareix el rei, interpretat per l’actor i director de l’ESADIB, Carles Molinet. Ja vell, dicta a un escrivà (Rafael Ramis) el Llibre dels fets. D’aquesta manera, abans de morir, repassa la seva vida en veu alta. La narració se centra especialment a explicar la conquesta de Mallorca el 1229 i la relació que Jaume I mantingué amb l’Illa. La cinta, que dura uns 40 minuts, es completa amb dos passatges d’animació elaborats per l’equip del màster MAISCA de la UIB i ubicats en diferents localitzacions reals, rodades a l’exterior.

Segons explicà Calatayud, "la intenció inicial era gravar imatges als llocs per on passà el rei, però la història i la realitat han devastat aquests indrets". Finalment, les localitzacions inclouen la biblioteca del monestir de la Real i la cripta de Sant Llorenç. La projecció d’avui es farà a la sala petita del Principal i l’entrada hi és gratuïta. La cinta s’emetrà dissabte vespre a Televisió de Mallorca i també recorrerà l’Illa, ja que estarà disponible per ser projectada en centres culturals.