El programa de l’organització incloïa també una sortida guiada pel litoral en què desembarcà el monarca i una interpretació dels fets de la batalla de Portopí, però durant el matí d’ahir allò que va començar de manera oficial fou el programa de conferències, que s’agrupen en diferents temàtiques: l’expansió territorial cap a les Illes, l’economia i la política successòria. En total, denou dissertacions repartides en tres dies i que seran realitzades per especialistes de primera qualitat. Al final de cada jornada s’iniciarà un debat, en el qual els assistents i els ponents podran discutir els temes que hi hagin estat tractats.
Una reunió rigorosa
D’entre tots els actes commemoratius organitzats enguany, aquest és ben segur un dels més especialitzats. El president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Salvador Giner, va destacar ahir que, al contrari dels "grans congressos", el format reduït d’aquesta "reunió" permet un major rigor i seriositat. Giner subratllà el fet que l’IEC (organitzador d’aquesta iniciativa) forma part d’un "àmbit europeu de cultura, llengua i història" que deu molt a Jaume I, qui propicià el "moment estel·lar del que avui coneixem com a Països Catalans".
Els responsables esmentaren la proximitat de la figura de Jaume I com una dimensió "popular" que volen mantenir. Senén Florensa, director de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), apuntà que l’expansió de la Corona durant el regnat del rei en Jaume és una mostra de la interculturalitat ben entesa, "en què no hi ha dues parts enfrontades, sinó dues parts d’un tot més complex". Des del Consell de Mallorca, Pere Fullana qualificà de "molt rellevant" que el congrés es faci a Palma, pel pes específic que Mallorca tingué en l’itinerari conqueridor.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.