TW
0

Enguany, la UCE commemora els 800 anys del naixement del rei Jaume I. És per això que ahir se celebrà un acte en el qual participaren Antoni Riera i Melis, professor de la UB i vicepresident de l’IEC; Ferran Garcia-Oliver, de la Universitat de València; i Ernest Belenguer, també de la Universitat de Barcelona, a més del president de la UCE, Joandomènec Ros.

Antoni Riera explicà la conquesta, el repartiment i la contribució de les Illes Balears a l’empresa. Entre altres coses, Riera féu un repàs a la vida del monarca, a més de parlar tant d’allò que es coneix del Jaume I real, conegut a través dels documents dels arxius, com d’aquell Jaume I llegendari, reflectit en el Llibre dels Fets."Per molts de valencians i mallorquins, Jaume I és la figura mítica d’on surt el propi poble, la identitat col·lectiva d’un sentiment nacional".

Segons Riera, en aquell moment es pensava que a les terres no cristianes no hi havia drets universals i el rei aprofità això per fer que tot fos lícit contra els musulmans, per canalitzar cap a fora l’agressivitat interna del seu reialme, afavorint la concordança entre el feudalisme i la burgesia i entre l’aristocràcia i el rei. Per Riera, el Llibre dels Fets presenta la conquesta de Mallorca com una empresa exòtica, diferent d’allò fet fins aleshores a causa de l’abastament logístic militar d’una primera flota catalana. Els guanys eren honor, fama i botí per als que hi participassin.

Riera repassà també les tres campanyes que féu el Conqueridor i incidí en la matança de sarraïns just després del doblegament del setge. Així mateix, el ponent proposa una revisió de la comprensió historiogràfica del repartiment, on quatre caps polítics reberen les terres equitativament en proporció geogràfica i, alhora, aquests caps ho dividiren entre els seus vassalls. També analitzà l’estructura política que es creà amb els nous colonitzadors i la reestructuració del model rural a la qual se sotmeté l’Illa.

D’altra banda, el professor universitari d’origen mallorquí destacà l’expansió territorial del rei i titllà de realisme polític la no-invasió de Múrcia, alhora que parlà de rondalles i llegendes que envolten la figura del monarca. Finalment, convidà les institucions acadèmiques i polítiques de tots els territoris que integraren la Corona catalanoaragonesa a tornar a analitzar la figura, l’obra i el seu llegat "per orientar-nos millor en el present i en el futur".

Un curs de japonès
La japonesa instal·lada a Mallorca Sachimi Sasaki ha estat convidada per la UCE a impartir-hi aquests dies un curs de japonès. Tal com ella mateixa explicà, vol donar "una visió general no només de la llengua, sinó també de la cultura japonesa, per tal que la gent després s’apunti a cursos per aprendre’n més".

Sasaki està molt satisfeta de poder intervenir a la Universitat de Prada. "És un honor per mi que m’hagin convidat a participar-hi i alhora una alegria veure tantes persones interessades per la cultura i que, a més, tenguin en comú que parlin català". El curs de Sasaki sembla que tindrà molt d’èxit, ja que la classe d’ahir es va omplir i fins i tot hi havia gent asseguda en terra. Durarà fins al proper dia 23.