Però aquesta vinculació amb la gran de les Balears va molt més enllà quan es fa referència a Sóller. La vall dels tarongers serví de refugi estival a Miró quan aquest era un infant i viatjava a Sóller amb els seus padrins.
Dissabte, la ciutat el nomenarà fill adoptiu enmig d’un programa de festes carregat d’actes i en el qual l’art mironià en serà protagonista.
Un d’aquests esdeveniments és la instal·lació al Ferrocarril de Sóller de dues de les veles il·lustrades amb motius iconogràfics escollits personalment per Miró els anys setanta d’entre la seva Sèrie Mallorca. Així ho confirmà ahir Dolores Durán, que s’ha encarregat de la instal·lació de les teles.
"Les dues veles que hem triat són les més representatives i amb elements identificatius mironians", assegurà ahir Durán, qui també precisà que les peces, de 8,36 metres de llargada, es col·locaran a les escales de l’emblemàtica estació. Joan Miró no en fou l’autor material, però tingué bona cura de l’estampació del conjunt de sis veles.
La presentació oficial d’aquest espai embellit serà dijous a les 20 hores coincidint amb la inauguració de l’exposició gràfica Moments de Miró, un repàs a través dels objectius de vuit fotògrafs a la vida de l’artista des que era un infant i estiuejava a la Vall fins a l’any 1981, amb un Miró (ja padrí) acompanyat d’un dels seus néts, David Fernández.
Ambdós actes han estat organitzats per la Fundació Tren de l’Art, que d’aquesta manera fa la seva particular aportació al reconeixement d’un Miró que portà el nom de Mallorca arreu del món amb la seva poesia plàstica i la seva vàlua.
Recuperat de l’oblit
Les dues veles que a partir de dijous quedaran per sempre a l’estació ferroviària fan part d’una col·lecció de sis, totes amb dibuixos mironians, que durant els anys vuitanta s’utilitzaren per promocionar Palma en dos indrets: Viena i la Llonja.
Després d’anys d’oblit, recentment les sis veles foren descobertes en uns magatzems de l’Ajuntament de Palma. Presentaven un estat de deteriorament considerable i foren portades al taller de José María Pardo per ser restaurades.
Després de quinze anys arraconades dins un calaix, les veles tornaren a sortir a la llum pública el maig passat en el Firó de Sóller: sis naus sarraïnes de la batalla de moros i cristians sorprengueren els sollerics amb unes veles ben contemporànies.
D’altra banda, dijous mateix a les nou i mitja del vespre, la Fundació i el Ferrocarril de Sóller inauguraran tres escultures al Parc d’Escultures del Port, sobre el Moll. L’acte serà un emotiu homenatge en record del desaparegut Xavier Mayol, que fou president del Tren de Sóller i que l’any passat morí en un tràgit accident. A partir de dijous, tres escultures de Betty Gold i de Diego el recordaran per sempre més.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.