La capella de Santa Àgueda, integrada en el conjunt monumental de la plaça del Rei de Barcelona, acollirà aquesta tardor una exposició que resseguirà els rastres de la marina a la Mediterrània en l’època de Jaume I. És una de les mostres que encara estan pendents d’inaugurar de l’Any Jaume I i s’organitza de manera conjunta des de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Europeu de la Mediterrània.
En el primer període de rotacions fixat, s’ha decidit que l’exposició viatgi fins a Mallorca i també cap a Alexandria.
Aquesta serà una mostra eminentment documental i està previst que hi pugui haver algun document provinent de Mallorca o referit a l’Illa. La comissionada de l’Any Jaume I, Margarida Aritzeta, comentà que "es tracta d’explicar com era la Mediterrània en l’època del rei i els tractats comercials que neixen en aquest moment i que es desenvoluparan amb posterioritat".
La importància de la marina i dels tractats comercials durant el regnat de Jaume I és fonamental. Amb ell es fixen les regles del Llibre del Consolat de Mar, marina és la primera gran expansió del seu regne —la conquesta de Mallorca— i també per aquest mitjà intenta una de les seves empreses fallides, una croada a Terra Santa. Les referències a la mar apareixen sovint al Llibre dels fets, quan parla, per exemple, de la galera reial de Montpeller; i en aquest període es comença la construcció de les drassanes reials de Barcelona.
La relació de Jaume amb el mar no acaba aquí. I si bé és l’impulsor del codi que a la llarga imitaran totes les nacions europees i el promotor del comerç amb el nord d’Àfrica, el matrimoni del seu fill Pere amb Constança de Sicília iniciarà l’expansió marítima catalana, que arribarà a la riba més oriental de la Mediterrània.
Però aquesta exposició no serà la darrera del que queda de l’Any Jaume I. De fet, es preveu que la commemoració s’allargui fins al final del proper curs escolar i encara hi queda pendent l’exposició conjunta del Consell de Mallorca i del Govern català sobre les ciutats i el món del monarca, que s’espera que pugui rodar per tot el territori; una mostra que relacionarà Catalunya amb Hongria al voltant del paper de la reina Violant i un espectacle de titelles i música que es començarà a escenificar a partir de setembre.
Tot servirà per continuar els homenatges a un rei que decidí solcar la mar per fer la seva primera gran conquesta, i que també sabé copsar la importància de la marina per al futur.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I a Mallorca quan? Sembla que els valencians blaveros i els catalans faran més coses que nosaltres, no ho trobau? Aquí tret de un quadernet per "colorejar" res de res... Patètic!!!