Revolta literària per Sant Jordi

Just quan falten tres dies per al Dia del libre les novetats editorials tornen a sortir al carrer a la recerca de nous lectors

TW
0

La literatura, igual que altres arts, s'ha convertit en un vehicle a motor que sense una bona dosi de benzina no aconsegueix caminar. La diada de Sant Jordi o la Setmana del Llibre esdevenen avui aquest combustible necessari perquè la indústria literària en català es mantingui en alça, o almenys no davallin més els índex de lectors. Fa una setmana el Gremi d'Editors de Catalunya i l'Associació d'Editors en Llengua Catalana donaren a conèixer les dades de lectura al Principat. Les enquestes no són gaire encoratjadores ja que només un 20% dels catalans que llegeixen ho fan en la nostra llengua. Les dades del Principat, segons els entesos, no divergeixen gaire de les que es podrien donar a les Balears i Pitiüses. És a dir, un 20% de lectors en català del 30% de ciutadans illencs que es considera lector habituals. En definitiva, sols 6% de la població total de les Illes seria lectora en la nostra llengua. Val a dir, que aquesta dada no és del tot fiable, ja que de moment no existeix cap enquesta recent envers els hàbits lectors.

Així doncs, la situació de la literatura feta en català no és que vagi per un camí de flors i violes, encara que tampoc va de retirada. Prova d'això són la gran quantitat de novetats literàries que han sortit aquests dies amb vista a Sant Jordi. La indústria mallorquina tampoc no ha quedat enrere i més si és té en compte que recentment escriptors illencs han obtingut premis de com el Mercè Rodoreda o el Serra d'Or. Entre aquestes novetats literàries hi trobam tota casta de gèneres, malgrat que la novel·la continua encapçalant el rànquins. L'Editorial Moll, per exemple, fa poc ha tret al carrer el darrer premi Ciutat de Palma de narrativa, obra de Miquel Mas i Ferrà titulat El cel dins la memòria o la traducció d'Els mil i un quart d'hora. Contes tàrtars de Thomas Simon Gueullette.

L'escriptor Miquel Ferrà i Martorell acaba de treure dues publicacions, d'una banda una reedició d'un llibre de joventud: El fabulós viatge del Minerva de Miquel Font Editor i el llibre de relats Maltractades, històries antigues d'amor i odi amb Documenta Balear. Aquesta editorial també acaba de distribuir títols com Propagació de l'estiu, de Jaume Vicens; Els de Cabrera de Joan Rigo Bonet o Contraban, República i guerra de Pere Ferrer Guasp. Tampoc no queda enrere Lleonard Muntaner que, per a aquest Sant Jordi ha optat per les traduccions com Elogi de la desobediència de Rony Brauman i Eyal Sivan o reedicions com Crist de 200.000 braços, d'Agustí Batra, just l'any que se celebra el centenari del naixement.

D'altra banda, l'editorial Ensiola acaba de treure del forn Jardins d'altri del col·laborador de Diari de Balears, Climent Picornell i tornarà a treure al carrer amb més empesa que mai L'illa dels dòlmens, d'Antoni Vidal Ferrando que el passat 4 d'abril obtingué el premi Crítica Serra d'Or per aquest llibre. El Gall Editor també presentarà importants novetats, com Jo no t'espere de Sebastià Bennàssar o La festa de l'època medieval (1350-1450) d'Antoni Mayol i Llompart.

Com sempre, El Salobre aposta fort per la poesia i ja té a les llibreries l'Obra poètica de Salvatore Quasimodo traduïda al català o Allà on crema l'herba. Obra poètica (1986-2007) d'Antoni Vidal Ferrando. Així mateix, aquest gènere també disposarà d'altres importants novetats com Postals de cendres d'Hilari de Cara (El Gall) o Entre Cavorques i Albió. Un dietari, de Bartomeu Fiol (Moll), ambdós col·laboradors habituals de Diari de Balears. Les novetats doncs estan servides, ara cal remanar entre els estands de llibres, però que no sigui només un acte excepcional d'un dia, sinó un fet habitual.