Serra vol «construir» una carta de presentació de Balears al món. | J. MOREY.

TW
0

Cinc dies després que Sebastià Serra fos nomenat, de manera oficial, president de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), l'historiador esbossa les directrius que seguirà l'entitat a partir d'ara i de quina manera afronta aquest repte nou, després d'haver deixat la vida política amb el PSM.

"De 1976 ençà havíeu militat en el PSM. Ara us incorporau, com a independent, al capdavant de l'IEB i a proposta d'UM. És aquesta, la vostra clausura de la vida política?
"Això no es pot dir mai. En aquests moments em trob bé professionalment, estic en bones condicions per fer un treball d'aquestes característiques, encara que sigui una feina peculiar, ja que continuaré com a professor. És la compaginació de dues feines que m'agraden amb vocació de servei públic, i per això vaig dir que sí. És una activitat política, però amb currículum, i UM ha cregut que jo podia donar de si.

"Heu dit que la tasca que fareu a l'IEB serà, en part, continuista. Quins seran els vostres eixos principals?
"Intentarem corregir coses i també hi ha feines que s'han de fer, perquè ja estan fitxades, encara que es poden fer amb modificacions, com a Frankfurt. D'altra banda, quant als eixos configuradors, el més significatiu és crear una xarxa per donar a conèixer al món i a la nostra pròpia ciutadania uns coneixements bàsics, o unes documentacions sobre determinats temes. Per mitjà de les noves tecnologies, cal que el país tengui una carta de presentació que vagi més enllà d'una pura descripció. També continuarem la feina de projecció exterior i, en aquest sentit, hem d'aprofitar el paper de l'Ibatur. Em rebel quan veig que no s'ha aprofitat el potencial de turisme de Balears per fer entendre que hi ha una identitat.

"Voleu promocionar la cultura per mitjà del turisme?
"Som coneguts per la nostra especialització turística a nivell mundial. Balears dedica molt a la promoció turística, es tracta doncs que dins aquesta promoció turística s'introdueixin els aspectes identitaris i de la cultura.

"Quant a la projecció exterior de l'Instiut d'Estudis Baleàrics, no se solaparà amb la tasca de l'Institut Ramon Llull?
"Amb intel·ligència i bones maneres funcionarà bé. Ara bé, com s'estructurà el Ramon Llull és una qüestió política. No sé si la presència de les Balears a la institució serà amb una estructura nova o si s'hi col·laborarà a partir de l'IEB. És un tema dels governants de Catalunya i Balears. Nosaltres continuarem potenciant l'IEB tant a l'exterior com a l'interior de les Illes. A més, som molt partidari que els aspectes específics de Balears no es desdibuixin dins una estructura general. Crec que una cosa no lleva l'altra, ja que entenc que hi ha coses que l'IRL no faria i ho ha de fer l'IEB.

"El programa de Frankfurt està tancat? Hi pot haver canvis o noves incorporacions?
"N'hem de parlar amb les associacions d'escriptors. Llavors mirarem d'incorporar aquelles persones que tenguin voluntat de ser-hi. Hi inclouré més gent, tant des d'un punt de vista de la creació cultural com també del món associatiu, però dins el nostre programa específic.

"Fa anys que estau lligat a l'IEB. Quin balanç feis d'aquesta darrera etapa?
"Hi ha hagut ombres i llums. S'ha potenciat molt l'IEB tant amb activitats com en pressuposts i, per tant, per mi es positiu. Així mateix, hi ha coses que s'han de mesurar de distinta manera, com algunes publicacions o les dristribucions. Ara orientarem algunes coses amb uns altres objectius. També hi ha activitas que entenc que han passat una mica desaparcebudes, i qüestions tradicionals de l'IEB a les quals s'ha de donar més dimensió.