TW
0

El palau dels Reis de Mallorca, a la Catalunya Nord, acollí dimecres la presentació pública del llibre Conquesta de Mallorca, una obra realitzada per Agnès i Robert Vinas que recull tots els documents que parlen de les escomeses del rei Jaume I durant la conquesta a Mallorca.

El treball es publicà en francès fa tres anys i ara surt al carrer l'edició catalana publicada per l'Editorial Moll. El llibre, en edició de luxe, és una obra dirigida a tots els públics que pretén endinsar-se d'una manera amena en la història de les contrades insulars i que recull, a més de documents escrits, un ampli ventall d'il·lustracions comentades.

«La idea inicial era la de traduir al francès El llibre dels fets per tal de divulgar l'obra a l'Estat francès. Així mateix, com que la trama és complicada decidírem centrar-nos només en els capítols dedicats a Mallorca. A partir d'aquí, la meva esposa i jo anàrem aprofundint en el treball i recollírem diferents texts de la conquesta de Mallorca», explicà l'historiador Robert Vinas. «Explicam el marc històric i donam les eines necessàries perquè es pugui entendre els texts originals de la manera més fidel possible», afegí.

La conquesta d'un «regne dins la mar» que apareix al Llibre dels fets és el gruix principal de l'obra que també recull part dels relats de les cròniques de Bernat Desclot o textos i documents complementaris entre els quals destaca el capítol dedicat a les Balears musulmanes, on apareixen cròniques realitzades pels àrabs de l'època. «Per fer un recull global també ens interessava conèixer i recollir la versió i la perspectiva dels vençuts», aclarí Robert. És en aquest apartat quan apareix el passatge d'al-Mahzuml citat per al-Maqqarl, que és el més llarg i precís dels textos musulmans que ha arribat fins als nostres temps i que parla de la presa de Mallorca pels cristians.

Entre els texts menys coneguts també s'hi troben els extractes de la crònica llatina de Pere Marsilli, un frare de l'orde dels predicadors que, si bé es desconeixen els seus orígens, els seus relats mostren un gran coneixement de les Illes Balears.

La narració històrica de Ramon Muntaner també apareix al llibre amb la reproducció dels paràgrafs 7 i 8 que Muntaner dedica a la conquesta, una excepció en el seu llibre perquè hi narra fets, de prop d'un segle d'antiguitat, dels quals ell no en fou testimoni ocular.

L'estudi d'Agnes i Robert Vinas també ha integrat una antologia de textos oficials per tal de comprovar dades i fets. «La figura del rei alt i gros ha duit a mitificar la imatge de Jaume I. El conqueridor ha gaudit d'una estimació més sentimental que científica. Nosaltres reproduïm la vessant històrica, emperò tal volta aquesta mitificació es pot veure reflectida en les més de 200 imatges que apareixen al llibre i que contribueixen a conèixer-lo millor».

Imatge didàctica  

Així mateix, el recull il·lustratiu que han fet aquests dos autors rossellonesos «no pretén ser exhaustiu, encara que els episodis de la conquesta han inspirat desenes d'artistes». Robert Vinas també destaca que les imatges que apareixen en el llibre no sols fan referència a l'època medieval, sinó que van des del segle XIII fins avui, de les quals moltes provenen de l'església de Mallorca. «El finat Pere Joan Llabrés ens facilità molta aquesta informació», sentencia.

Els dos autors s'han bastit d'un grup d'entesos per realitzar aquest llibre. Entre ells un mallorquí Guillem Rosselló Bordoy qui ha fet el pròleg d'una obra que dóna a conèixer la història de Mallorca, germana de la del Rosselló.