En memòria dels presos del feixisme

El Museu de Pollença recull tota classe d'objectes i documents provinents dels presidis

TW
0


El Museu de Pollença recupera aquests dies la memòria dels presos republicans tancats a les presons de les Balears durant la repressió franquista. Des del primer d'abril fins a final d'aquest mes, d'acord amb una proposta d'Iniciativa Ciutadana per Pollença, es mostra tota classe de objectes fets a mà pels detinguts als penals feixistes, documents inèdits cedits pels familiars dels afusellats o pels supervivents, a més de fotografies de l'època.

Pollença fou un dels pocs llocs de l'Illa on sorgí resistència a l'alçament militar. Així, la base d'hidroavions es mantingué fidel a la República, com també els carrabiners i bona part de la societat civil que es tancà a la Sala fins que els reforços feixistes, procedents de Palma i d'Inca, no posaren fi a les seves aspiracions.

Així, només en la causa número 57 hi ha hagué 148 pollencins processats, inclosos 103 civils, i només n'absolgueren dos. De la resta, molts foren condemnats a 30 anys de presó i 26 foren assassinats.

La majoria complí condemna al penal de can Mir, encara que també en dugueren a les presons de la Llimonera, Jaume I, el castell de Bellver i Illetes.

Bona part dels objectes que es mostren ara a Pollença provenen d'aquells anys de confinament. S'hi poden veure des de la clàssica Betty Boop fins a senalles o caixes fetes a mà, dibuixos -incloses les caricatures de José López Bermejo- i tota casta de documentació d'aquells anys. A més, s'hi ofereixen visites guiades els divendres i els diumenges, com la d'avui mateix, que començarà a les 11.30 hores.