Comença la recuperació

El gran jaciment arqueològic de s'Illot reneix per oferir el seu bocí d'història

Un moment de la visita al jaciment.

TW
0


A vegades allò que s'ha mantingut ferm amb el pas dels segles és destruït en només uns dies per l'acció antròpica. La petjada de l'home pot ser capaç de fer malbé un bocí de la història. El jaciment arqueològic de s'Illot, un dels més grans de Mallorca, va patir, fa uns mesos, una sèrie d'actes vandàlics que, juntament amb el seu estat de degració constant, aixecaren la veu d'alarma entre els veïns i les institucions. Ara reneix per mostrar a tothom la seva riquesa.

L'acumulació de fems i objectes aliens al conjunt, la mala conservació de l'entorn i sobretot la presència d'uns grafittis sobre els lítics, de diversos colors i formes, havien degradat el jaciment.

L'Ajuntament de Sant Llorenç, juntament amb el Consell i amb la col·laboració del propietari, han posat en marxa un projecte de conservació i manteniment del conjunt arqueològic que comença a donar els seus fruits. Ahir el conseller de Territori del Consell, Bartomeu Vicens, el director insular de Patrimoni històric del Consell, Joan Josep Mas, i les autoritats locals encapçalades pel batle, Mateu Puigrós, com també veïns del nucli costaner, visitaren el jaciment.

La tècnica restauradora conservadora del Consell, Marina Crespí, explicà quines són les tasques que s'han duit a terme. De moment ja s'han eliminat els grafittis i les restes de quitrà de les lloses amb arena de carbó.

D'altra banda, la brigada està efectuant la neteja i llevant de forma manual la vegetació, una tasca que s'ha d'anar perioditzant per tal de mantenir el jaciment en un estat òptim. Ara l'objectiu és tancar el jaciment amb fusta tractada i establir un itinerari per l'interior del conjunt amb la corresponent senyalització perquè tots els visitants puguin conèixer la seva història.

«Vull agrair les facilitats que ens ha donat la propietat per restablir aquest lloc de l'atemptat contra el patrimoni. Ens posarem d'acord amb l'Ajuntament per dur a terme el manteniment i la restauració. Es tracta de recuperar la memòria com a poble però també aprofitant que es tracta d'una zona turística és, a més, un valor econòmic», expressà Vicens.

Per la seva banda, el batle va exposar que des de l'Ajuntament s'ha plantejat fer una ruta pels diferents talaiots del terme municipal que inclouria el de s'Illot, el talaiot de na Pol, el de la Punta de n'Amer i el de na Gatera. «Es farien uns futllets i es promocionaria, ja que aquesta és una de les propostes incloses dins l'Agenda Local 21». El Consell estaria disposat a participar en aquesta promoció. «Aviat podríem signar un altre conveni», exposà Vicens.