La ruta comença travessant Llucmajor, terra nadiua de Sebastià Alzamora, Miquel Cardell, Miquel Bezares, de poetes. A Campos, hi senyoregen els versos de Damià Huguet i les paraules precises, dialectals, directes.
La primera aturada del camí és Santanyí, que és un prodigi de creativitat: Blai Bonet, Antònia Vicens, Antoni Vidal Ferrando, Bernat Vidal i Thomàs. Després d'un ràpid trajecte per la recent estrenada autovia de Llucmajor arribam al poble i trobam un moviment sorprenent. Dia de mercat i una gentada omple els carrers. Santanyí reuneix prop de 10.000 persones entre el municipi i els seus nuclis més propers. Per això, un mercat que antany era dels pagesos i dels qui treballaven la pedra, ara és per a la població que treballa al sector serveis i per a un maremàgnum de turistes.
A Santanyí honoren els seus escriptors. Els seus premis de poesia reben el nom de Bernat Vidal i Thomas, i en la darrera edició, la XX, s'hi presentaren més de 300 obres. A més, el poble fundat el 1.300 i que encara conserva part de la seva murada, té dedicat a la memòria de l'escriptor Blai Bonet el seu col·legi municipal. La casa on va viure i comprada pel Consell de Mallorca, al carrer de Palma número 74, roman tancada, i passa desapercebuda per tothom que la desconeix. Bernat Vidal té un carrer dedicat a la seva figura, en el qual es troben la biblioteca, l'institut de secundària, el centre d'informació juvenil i la llar de la tercera edat.
«La forma més ràpida és tornar a Campos i després anar a Felanitx». Partim cap a cas Concos. Rutes secundàries en les quals la pau tan sols es trenca quan algun conductor vol batre rècords de velocitat. Lluny dels paisatges més àrids de Llevant, la carretera dibuixa una línea ondulant que puja i baixa pujolets entre ametllers. Felanitx, la terra de Miquel Bauçà, un dels grans poetes, d'Antoni Mus i Joan Manresa.
Manacor és sense cap dubte un paradigma de la creació en la nostra llengua i de la ciutat han sorgit mossèn Alcover; Jaume Vidal Alcover, Miquel Àngel Riera, Gabriel Galmés, Maria Antònia Oliver, Jaume Santandreu, Bernat Nadal, Josep Lluís Aguiló, per citar alguns dels seus lletraferits.
Però el que sovint es desconeix és la quantitat de teòlegs sorgits del municipi. Tal vegada sigui el Pare Andreu Fernàndez, amb un carrer que porta el seu nom, el més rellevant amb gairebé 80 obres publicades a Roma. Manacor no té premis literaris des dels anys 70, però sí una forta afició al teatre. L'escola du el nom de Jaume Vidal, i carrers de la perifèria recorden Salvador Galmés, o Jordi des racó, alter ego de mossèn Alcover, a qui s'han dedicat dos monuments i un institut. El carrer de Guillem d'Efak, devora l'albereda de na Camel·la, no té ni placa.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.