Les excavacions a Bellpuig treuen a la llum per primer cop una estructura

La troballa és molt important de cara a l'estudi posterior dels assentaments originaris

TW
0

La campanya d'intervenció arqueològica en el jaciment de Bellpuig d'Artà, iniciada a principis del mes de desembre pel Consell de Mallorca, ha tret a la llum, per primer cop, una estructura murària amb restes de paviment. Una troballa de gran transcendència respecte a l'estudi posterior dels assentaments originaris. Fins el moment, les excavacions dutes a terme havien constatat l'existència de ceràmiques i restes humanes però mai havia aparegut cap estructura. Així ho va assegurar el director de les excavacions, Ferran Tarongí.

«Ha estat una autèntica sorpresa per a nosaltres. No ens ho esperàvem ja que fins el moment només havien aparegut restes humanes i ceràmiques. Quan hem anat retirant les pedres ha sortit aquesta habitació que podria ser del segle XIII, de la primera època conventual, però haurem d'esperar que acabi el projecte i analitzar les diferents troballes. També s'ha localitzat el que podria ser l'accés principal al conjunt arquitectònic». Aquesta intervenció està concebuda com una primera fase d'excavació per a la posterior execució del projecte bàsic del centre de documentació i d'Interpretació de la repoblació de Mallorca i en concret a la zona de Bellpuig, a Artà.

En l'actualitat, s'excaven 300 metres quadrats que se situen a la zona més oriental de l'ala est del convent. La superfície delimitada s'excava en extensió fins a localitzar la roca, exceptuant els redols de seguretat per a les espècies protegides. Aquesta intervenció es realitza a través de procediments mecànics no motoritzats i el sediment extret es dipositat al cantó nord-oest del conjunt. El material arqueològic es rentat amb aigua, es deixa eixugar i posteriorment es datarà i s'inventariarà utilitzant la sigla proporcionada per el museu de Mallorca.

El Consell en aquesta campanya que finalitzarà a principis de febrer, inverteix un total de 15.000 euros. Així ho va confirmar el conseller executiu del territori, Bartomeu Vicens que visità el recinte de Bellpuig juntament amb els tècnics i les autoritats municipals. «La idea és que tot el conjunt que fa poc ha estat declarat Bé d'Interès Cultural, sigui un complement per ajudar a la desestacionalització de l'economia d'Artà. Acabades les excavacions l'objectiu és restaurar l'ermita en si», va dir Vicens. El batle d Artà, Rafel Gili comentà que «gràcies a aquestes intervencions realitzades pel Consell es treuen a la llum noves troballes importants de cara a la promoció del turisme cultural. El conjunt rep a diari moltes visites».