TW
0

«Les vostres besàvies utilitzaven aquestes filoses que ara veis aquí i que avui en dia ja no són molt comunes». Joan Matas de Sant Joan explicava als estudiants l'art de treballar amb canya i com es realitzen les paneretes o les caragoleres que ahir es mostraren a Manacor. Aquesta només era una de les múltiples activitats que el museu va organitzar a la torre dels Enagistes per celebrar el Dia Internacional del Museu i de les quals més d'un miler d'infants varen poder gaudir durant el matí. L'horabaixa va estar obert al públic en general.

Durant tota la jornada es varen dur a terme activitats relacionades amb totes aquelles manifestacions del passat que amb el temps s'han anat perdent. Així, oficis artesans, tradició oral, música, dansa o gastronomia ompliren un espai del museu i arribaren a petits i grans.

Jerònia Santandreu, Catalina Mesquida i Assumpció Bonet demostraren la tècnica i el material utilitzat per realitzar el cordat d'una cadira o per fer una cistella. Els escolars també pogueren participar-hi i cordaren cadires amb gran interès. Una de les activitats que més cridava l'atenció dels infants era, sens dubte, la de les tècniques tradicionals de caça.

Toni Pons de Sineu mostrava com es parava una llosa i com es caçava el tord amb un filat. Per un altre costat, les tècniques tradicionals de pesca eren explicades per Rafel Nicolau. Els visitants al museu pogueren conèixer com era la vida dels pescadors.

Com no podia ser d'una altra manera, també es mostrà el treball amb fusta i els escolars volien tocar els estris. Les cançons del temps de segar, de batre, de llaurar i d'anar a collir figues eren recitades per Margalida Fullana.

Altres oficis que es mostraren foren el de planxadora o el d'esveiador amb els arbres com a protagonistes. A més, Salvador Rosselló de Bunyola ensenyà la realització d'una sitja. Com a colofó, a les 19 hores es va fer una demostració de les diferents danses recuperades de l'oblit.