Les excavacions de Son Fornés es reinicien després de 14 anys

S'ha descobert al poblat de Montuïri un tercer talaiot, un tros de muralla i habitatges

Els joves pertanyen al camp de treball internacional del Govern.

TW
0

Les excavacions sistemàtiques del jaciment de Son Fornés, ubicat a Montuïri, s'han reiniciat aquest estiu després de 14 anys d'estar paralitzades. Les primeres excavacions es feren de la mà de Vicenç Llull en el 76 i s'aturaren en el 88 per una moratòria en què s'havia de fer la carta arqueològica de Mallorca. Enguany s'ha aconseguit que tota l'àrea que ocupa el jaciment "un total de tres hectàrees", sigui de propietat pública. Així, un equip de professionals i voluntaris d'un camp de treball internacional han descobert un tercer talaiot, un tram de la muralla que fins ara havia quedat fora de l'àrea visitable i dos conjunts d'habitatges adossats al menor dels talaiots coneguts fins ara.

La directora científica de les excavacions, Cristina Rihueta, destacà la importància d'aquests treballs i assenyalà que «estam constatant la rellevància de Son Fornés com a centre clau de poblament en cada fase d'ocupació entre el 900 i el segle VII». Les tasques són duites a terme per 15 especialistes sota la direcció d'un equip de la Universitat Autònoma de Barcelona integrat per Cristina Rihueta, Vicenç Lull, Rafael Mico i Roberto Rich amb el suport d'aquesta vintena de joves del camp de treball.

L'equip director assenyalava que «hem descobert la façana i uns habitatges adossats al talaiot menor. Per primer cop hem documentat un assentament rural d'època romana tardana. Aquí a Mallorca només coneixíem les basíliques paleocristianes». Així mateix, s'han anat localitzant una sèrie de peces a través de les quals es pot detectar que «la influència romana en la gent de Son Fornés és molt anterior al que es creia i se situaria un segle abans de l'ocupació militar. S'han descobert moltes àmfores i també és l'indret de Mallorca on s'han trobat més mandíbules de porc», explicaren els científics.

El tercer talaiot, excavat aquest estiu, té 13 metres de diàmetre i 7 de cambra. S'està excavant i en el primer estrat s'ha trobat vaixella fina de luxe. En aquest moment s'està en un nivell posttalaiòtic on s'han localitzat unes pilastres que podien ser un santuari; en un sustrat inferior es trobarà tot el que faci referència a l'època pretalaiòtica. Son Fornés és un dels poblats prehistòrics més importants de les Balears, fundat fa quasi 3.000 anys. El jaciment inclou un gran conjunt monumental en el qual destaquen dos talaiots, un dels quals és el més gran de tot Mallorca, amb 17 metres de diàmetre i 3'5 d'altura conservada. Ara es disposa d'un talaiot més. Després vindrà tota una tasca d'anàlisi del material.