Es poden veure objectes relatius a la setmana santa.

TW
0

Les festes són sempre una manifestació que va més enllà dels costums habituals. La gent surt a divertir-se o a celebrar algun esdeveniment. Algunes d'elles es mantenen vives amb el pas del temps i d'altres només ens queda el record. Palma conserva una gran herència en aquest camp. Els ciutadans es podran apropar a l'evolució de les festes cíviques i religiosos, cerimonials i populars a traves de l'exposició instal·lada a l'arxiu municipal a Can bordils, que sota el títol «Festa i cerimònia a Palma» estarà oberta al públic fins al proper dia 27 de juliol. Aquesta mostra es complementarà amb un cicle de conferències organitzades per l'Ajuntament en col·laboració amb la Universitat.

L'exposició està integrada per documents de l'Arxiu, bans, revistes, fotos antigues, quadres, objectes de col·leccions de particulars i peces del Museu de Lluc i altres de l'Arxiu del So i de la Imatge. Com anècdota, comentà la regidora de Cultura, Carme Feliu, el document més antic data del 1700, que és una prohibició de celebrar el carnaval perquè «es té el mal costum de llançar taronges, troncs de cols...». Pel que fa a les festes cerimonials, es podia abraçar un ventall amplíssim, des de naixements, noces, aniversaris, funerals. «En el segle XVIII quan una reina quedava embarassada, es feien una sèrie de regals a tots els nins que naixien el mateix dia i es donaven doblers als pobres», comentà el director de l'Arxiu, Pere de Montaner.

Així mateix es pot fer un recorregut per un llistat del 1883 sobre les festes que se celebraven a les diferents barriades de Palma. Fins i tot, comentava Montaner, un cop es varen dur 40 persones de l'Alger per fer una festa mora. Altres coses que es poden veure són documents sobre el jocs eqüestres integrats en la tradició europea, una maqueta del carro de la Beata, titelles, una mostra d'instruments populars que s'empraven en les festes, quadres relatius a la setmana santa, diapositives i imatges d'aquestes celebracions.