Jaume Fàbrega: «El gran tresor de la cuina mallorquina són les mares i àvies»

L'escriptor català presentà a Sa Nostra el llibre «La cultura del gust als Països Catalans»

TW
0

«La cuina mallorquina és una de les més refinades d'Europa. És una conjunció de la cuina pagesa i la senyorial, d'origen medieval. Una cuina mestissa que ha anat incorporant coses noves. I sens dubte el gran tresor de la cuina de Mallorca són les mares i les àvies». Així parlava l'escriptor català, historiador i periodista gastrònomic, Jaume Fàbrega que va presentar ahir a Sa Nostra, d'una manera original, el seu llibre La cultura del gust als Països Catalans que dedica un capítol d'aquest volum a la gastronomia de l'Illa.

La presentació va ser a càrrec del professor de l'UIB Joan Mir i de l'escriptor i es va dur a terme a través d'una performance amb el recital El cor menjat, un espectacle sobre l'art de la cuina medieval amb interludis de música. Sobre l'escenari una taula parada tal com en l'edat mitjana. «La cuina és sempre producte de la història. No podem oblidar les nostres arrels». Jaume Fàbrega també parlà de com es menjava a l'Edat Mitjana i desmitificà la informació que fins ara es tenia.

La cultura del gust als Països Catalans és segons el seu autor «un assaig. Una obra de pensament en què es barreja la reflexió amb informacions de recerca. A través del llibre s'intenta veura si existeix aquesta cultura del gust». El llibre està dividit en diversos capítols i un d'ells dedicat a la cuina mallorquina. Fàbrega sosté la tesi que «la cuina mallorquina és antijueva com a reacció. Està carregada de saïm. El dolç més emblamàtic de Mallorca, l'ensaïmada es fa amb greix de porc».