El teatre a Mallorca té bona salut, vuit companyies cap a la professionalització

Experts en la matèria debaten avui a Sa Nostra el present i futur del món de l'escena

TW
0

El teatre a Mallorca avui es veu des dels ulls de l'optimisme. Passa per un bon moment, el nom de companyies mallorquines sona fort a fora, hi ha una bona projecció exterior per part de la Direcció General de Cultura del Govern, una millor qualitat i d'aquí a poc temps el nombre de companyies professionals inscrites a l'Associació Balear d'Empreses Productores de Teatre (ABEPT) passarà a augmentar el seu nombre de 4 a 12. Tot això suposa un gran avanç. Aquests i molts altres seran el temes que avui es posaran sobre la taula a Sa Nostra a partir de les 20 hores.

Dins el cicle de Teatre català contemporani, entesos i implicats en el tema debatran «El teatre a Mallorca avui», el seu present i el seu futur. Hi participaran el president de l'Associació d'Actors i Actrius Professionals (AAAPIB), Salvador Oliva; Carles Molinet, de l'ABEPT; Toni Palerm, autor i representant del teatre d'aficionats, fundador de l'agrupació Sa Murga de Son Servera; Pere Noguera, com a representant del món de la direcció escènica, i el director general de Cultura del Govern, Pere Muñoz. Tots ells seran moderats pel professor de la UIB Josep Antoni Grimalt.

«Els temes que ens preocupen com a associació d'empreses són el nombre creixent de les empreses, el camí de professionalització que implica necessàriament una ampliació de despeses; també s'està a l'expectativa que les institucions hi donin una resposta generosa. Si es produeix l'ampliació de l'ABEP això suposaria un canvi en els circuits, programacions i produccions», explicava Pere Mestre, de l'ABEPT.

Salvador Oliva explicava que «nosaltres seguim un camí paral·lel amb segons quines reivindicacions. Els temes que ens preocupen són el de les assegurances, que els actors tenguin un contracte i un sou dignes. Si una empresa és professional que actuï com a tal. Nosaltres exposarem una sèrie de qüestions com són les ajudes obligatòries, perquè estam lluitant per uns drets». Així mateix, ambdós coincidiren en la necessitat que el Teatre Principal continuï fent produccions.