TW
5

La crispació i el malestar de la ciutadania contra les retallades dels governs de Rajoy i Bauzá es deixaren sentir a mitges ahir a Balears, en el marc de la jornada de vaga general convocada pels sindicats UGT, CCOO, USO i STE-i.

La convocatòria, que tenia el suport de les entitats integrants de la cimera social i el bloc anticapitalista, es dugué a terme de manera simultània en diferents països europeus en senyal de rebuig a les mesures imposades per la UE "contra la ciutadania i l'estat del benestar".

La vaga general d'ahir fou la segona d'enguany, només vuit mesos després de la del 29 de març, en contra de la reforma laboral de l'Executiu central. La convocatòria no aconseguí paralitzar al 100% l'activitat de les Illes, però tampoc no era la d'un dimecres qualsevol. En tot cas, el sentir general, i segons les dades de Govern i sindicats, és que més treballadors feren vaga ahir que no el mes de març.

Tanmateix, i com és habitual, el seguiment de la jornada va esdevenir un ball de xifres. Els sindicats qualificaren "d'èxit" la convocatòria i xifraren el seguiment en un 73%, mentre que el Govern balear el quantificà en un 26,19% en el conjunt de l'Administració autonòmica. Sobre això, cal assenyalar que els sindicats compten els treballadors que estan de serveis mínims com a vaguistes, mentre que l'Executiu no els compta com a tals.

El seguiment de l'aturada fou desigual, i educació i transports -especialment públics- foren els sectors que més la secundaren. Aules pràcticament buides i coes per agafar un bus de l'EMT foren algunes de les imatges més repetides de la jornada. Com també és habitual, l'aturada va tenir una major incidència a Palma que a la Part Forana, on s'imposà la normalitat, amb l'excepció d'escoles i instituts.

Docents

"Els docents es paralitzen per les retallades, però també per les mesures repressives del Govern Bauzá, com l'avantprojecte de llei regulador de la convivència escolar i el professorat", va dir el secretari general de l'STEI-i, Biel Caldentey. I és que tots els sindicats destacaren la resposta "massiva" en l'ensenyament. Sobre això, agraïren la crida que havien fet les associacions de pares i mares de no dur els infants a classe durant el dia d'ahir.

Però Educació no fou l'únic sector on calà la vaga. En el transport també es notà, especialment dins Palma. Els busos de l'EMT pràcticament només cobriren els servies mínims, fet que provocà coes i retards entre els usuaris. De totes maneres, segons els sindicats, els autobusos de Ciutat transportaren "menys passatgers que de costum". Per a la jornada d'ahir, també es va fer una crida a la vaga de consum. Per això, els convocants destacaren una menor presència de ciutadans en botigues, comerços i restaurants.

Notícies relacionades

Un dels aspectes que destacaren sindicats i governants fou el compliment del 100% dels serveis mínims -pactats prèviament- en tots els sectors. Així mateix, coincidiren a subratllar la normalitat i la manca d'incidències amb què va transcórrer el dia. Els piquets informatius començaren la seva tasca dimarts a la nit i es perllongà al llarg del matí, amb l'acció centrada als carrers del centre de Palma.

Tensió

En general, imperà la normalitat en l'acció dels piquets, malgrat que la jornada matinal acabà amb dos joves detinguts. Els moments de més tensió es produïren al migdia a la plaça d'Espanya, quan la Policia Nacional va detenir dos membres del piquet del bloc anticapitalista, després d'una càrrega policial que els manifestants qualificaren de "desmesurada".

El conseller de Presidència, Antoni Gómez, fou l'encarregat de transmetre el posicionament del Govern sobre la jornada, que fou "garantir els drets de tots els ciutadans: dels que decidiren fer vaga i manifestar-se, però també dels que decidiren treballar com cada dia". No obstant això, des de l'Executiu consideren que la vaga "no és el camí a seguir per sortir de la crisi". Malgrat les crítiques a les retallades, Gómez defensà les reformes i mesures que ha emprès el Govern com "l'única manera possible i la més adequada per accelerar la sortida de la crisi i generar ocupació". Això sí, "respectant i mantenint l'estat de benestar", va dir.

Pressió social

Els sindicats valoraren la importància de la pressió social. "Només plantant cara serem capaços de fer canviar les polítiques actuals", digué Lorenzo Bravo, secretari general d'UGT. En termes similars es manifestà la secretària general de CCOO, Katiana Vicens, per qui la jornada suposà "una passa important de la ciutadania, que ha pres consciència de la situació actual". David Díaz, secretari general d'USO, instà el Govern central a "retirar algunes de les mesures nocives".

Malgrat que els governants i la majoria d'empresaris llevassin importància a la incidència de la vaga, els sindicats sentiren ahir que tenien el suport de "gran part" de la societat, palès en la multitudinària manifestació. Per això, advertiren que la lluita "no cessarà".