TW
0

L'Ajuntament de Pollença no concedirà noves llicències d'obra per a la construcció d'habitatges unifamiliars a Formentor sense que prèviament s'aprovi la dotació de serveis de la urbanització. Encara que inicialment es va pensar que l'emblemàtica zona es podia beneficiar del decret de mesures anticrisi aprovat l'abril en el Parlament amb els vots del PSOE, el Bloc i UM i que permet autoritzar noves construccions en urbanitzacions consolidades sense dotació de serveis, després d'analitzar la lletra petita del decret, els tècnics municipals entenen que la moratòria del sòl es pot aplicar a aquelles urbanitzacions en les quals hi havia previstes des dels seus inicis fosses sèptiques. No és el cas de Formentor, on inicialment sí es preveia la construcció de canonades que no es varen executar completament.

Així ho va explicar aquesta setmana el batle de Pollença, Joan Cerdà, que negocia des de fa mesos amb els propietaris de la urbanització la recerca d'un acord que permeti completar la dotació de serveis d'aquest luxós enclavament i la corresponent cessió de vials i zones verdes al municipi.

Els propietaris de la urbanització Formentor ja han tancat l'acord per a la cessió pública a l'Ajuntament dels vials, aparcaments i zones verdes i tot i que encara falta que l'esmentat acord passi pel registre, ja es dóna per fet la imminent arxivació del projecte de dotació de serveis de la urbanització. L'execució del projecte és, a més a més, un requisit imprescindible perquè el Grupo Barceló pugui obtenir la llicència necessària per executar el projecte de reforma i ampliació de l'hotel Formentor previst en diferents fases, la primera de les quals podria començar així el pròxim hivern en finalitzar la temporada turística.

Altres urbanitzacions de Pollença, com la Font i possiblement el Vilà, sí es podrien beneficiar del decret de mesures anticrisi aprovat l'abril en el Parlament. Els tècnics de l'Ajuntament de Pollença encara estan analitzant la possible afectació del Vilà, "on tenim els nostres dubtes", va dir el batle, Joan Cerdà, que va explicar que "el que sí que sembla és que pot afectar la Font".

Espais sensibles

En els tres casos es tracta d'urbanitzacions ubicades en zona muntanyosa i per tant mediambientalmente sensibles. En el cas del Vilà, la urbanització està completament aturada des que el Govern desclassificàs, a proposta del conseller d'Ordenació Biel Vicens, la part alta de la muntanya incloent-hi una zona verda on els propietaris comptaven poder desenvolupar la resta de la urbanització. Els amos mantenen un contenciós amb el Govern per aquesta qüestió, contenciós encara per resoldre. Si finalment els propietaris es poden acollir al decret anticrisi per obtenir llicències es comprometrien a completar el projecte d'urbanització en dos anys, una qüestió difícilment assequible fins que es resolgui el contenciós.

El batle Pollença, Joan Cerdà, va indicar aquesta setmana que des de l'aprovació del decret de mesures anticrisi en el Parlament "no hem rebut cap sol·licitud de llicència en aquestes urbanitzacions". Amb l'aprovació del decret, el Govern balear pretén equiparar els drets dels propietaris d'urbanitzacions consolidades que es van desenvolupar durant anys sense dotació de serveis amb els drets dels promotoros de les urbanitzacions de nova construcció que des de l'aprovació del decret Nadal poden alternar el seu desenvolupament amb la corresponent dotació de serveis.