Història de l'imaginari col·lectiu

La filmoteca d'Alcúdia crea un arxiu de memòria oral perquè no es perdin els records que els més grans conserven sobre determinades fites hitòriques

TW
0

Jaume Viver, Antònia Amengual, Joana Albertí, Pere Bennàssar, Josep Rebassa, Josep Rosselló... Tots ells, alcudiencs que passen dels 85 anys, són els protagonistes de l'Arxiu d'història oral, que des de fa sis mesos impulsa l'Ajuntament d'Alcúdia. L'objectiu és que aquelles persones que han viscut esdeveniments històrics importants a punt de ser oblidats puguin deixar el seu llegat oral per a la resta de la història.

Passen pocs minuts de les cinc i la calor és insuportable. És la segona vegada que Jaume Viver ofereix el seu testimoni a la càmera i, malgrat la calor, vol fer-ho a la finca on ha viscut tota la vida, davall l'ombra de la centenària alzina amb què ha compartit temps feliços i també difícils. El seu testimoni ha estat vital per reconstruir enguany la primera escena del Via Fora (les visites dramatitzadas a les murades d'Alcúdia), que versa sobre la inauguració de la Casa Consistorial l'any 1929, quan Primo de Rivera i l'infant d'Espanya, Jaume de Borbó, varen visitar el municipi.

"Quan varen inaugurar la Sala, jo tenia 12 anys. Eren Primo de Rivera i l'infant d'Espanya, Jaime de Borbón, la Sala no estava acabada, el buc sí, però l'entrada... Deien que va costar 600.000 pessetes de llavors".

No és l'únic record històric de Jaume Viver. La República, la Guerra Civil, la postguerra, l'arribada de l'electricitat, els primers turistes, la història de les muralles... "Sabem les llacunes que l'arxiu pot tenir, però té la força dels matisos i les vivències personals sobre determinats fets històrics que són a punt de desaparèixer", explica el responsable de l'Arxiu municipal d'Alcúdia, Antoni Mayol.

Els treballs de rodatge varen començar fa prop de sis mesos i encara continuen. L'Ajuntament va demanar una subvenció al Consell de Mallorca per adquirir la càmera i l'equip informàtic necessari per emmagatzemar, editar i reproduir els texts. "Volíem recollir informació oral de la gent gran. De moment, tenim el testimoni de persones que ja han complert els 85 anys, però estam oberts a qualsevol que estigui interessat a participar-hi, sobretot gent que hagi viscut èpoques que estiguin a punt de caure en l'oblit, perquè la història oral a poc a poc es va perdent", diu Antoni Mayol.

Fins ara han enregistrat sis voluntaris. Antònia Amengual, per exemple, conta a la càmera com va donar un ram de flors a Alfons XIII. L'antic camp d'aviació, el camp de golf, la vida dels mariners... "Són petites històries que formen part de l'imaginari col·lectiu", explica Mayol.