Sineu bull amb les matances

La plaça del Fossar es convertí en una antiga possessió en dia de matances. Un grup de sineuers vestits a l'ample omplien llonganisses, feien bullir ossos i desxullaven carn. Un animal de 314 kg i un altre de 258, tots dos criats a Sineu, s'endugueren els primers premis del concurs de porcs grossos

TW
0

Alguns indrets de la plaça del Fossar de Sineu feien, ahir, olor de carn bullida, de pasta de sobrassada, de budells nets. Feia olor de matances. El poble celebrava la Fira de Sant Tomàs i la Mostra de matances. I res més il·lustratiu per mostrar-ho que fer matances. Davall unes porxades col·locades per a l’ocasió, un grup de sineuers vestits a l’ample feien bullir aigua, desxullaven el porc, omplien llonganisses, fregien pasta de sobrassada o preparaven un frit. Talment una possessió el dia de matances.

Fins i tot el fred i la mica de pluja que hi caigué acompanyaren la celebració. A la mateixa plaça també hi havia la Fira, on estaven instal·lades les paradetes dels fabricants d’embotits i on actuaren el Copeo de Sineu i el Brot d’Alfabeguera. També hi desfilaren el Lleó de Sant Marc, En Faveta i Sa Madona Loca del Puig de Sineu. Els visitants hi passejaven tranquil·lament i pogueren tastar alguna de les llesques de pa amb sobrassada que s’oferien a les paradetes.

Porcs grossos

Un altre acte d’ahir era el concurs de porcs grossos. En la categoria de porc negre el guanyador va ser Bartomeu Torres, dels Morers, que concursà amb un animal de 258 quilos. En la categoria de porc blanc el premi va ser per a Mari Luz Alomar, amb un porc que pesava 314 quilograms i que era de Son Estela. Les dues finques són, precisament, de Sineu. Mari Luz va explicar la dieta que tenen els seus animals: farina d’ordi, figues, cigrons i a lloure.