La depuradora de Son Servera disposa d'una nova instal·lació que és pionera a les Illes Balears. Ahir al matí es va inaugurar l'ampliació de la línia del tractament de fangs gràcies a la qual s'obté un major cabal d'aigua per depurar i s'aprofita el biogàs que es produeix quan es tracten els fangs, per produir energia elèctrica. Aquest és un sistema molt eficient alhora que innovador ja que per una banda es produeix un gran estalvi d'energia en reutilitzar-la i per altra es redueix l'emissió de CO2 (gasos contaminants).
La Conselleria de Medi Ambient del Govern balear, a través de l'Institut Balear de Sanejament (Ibasan), ha invertit en aquesta obra un total de 1.645.000 euros que ha estat executada per l'UTE Passavant-Melchor Mascaró. A la inauguració assistiren la consellera de Medi Ambient, Margalida Rosselló, el gerent de l'Ibasan, Joan Mateu Horrach, el batle de Son Servera, Antoni Oliver i la resta de la corporació municipal, entre altres convidats.
Amb l'adaptació de la planta i l'ampliació de la línia de tractaments de fang es passa de tractar 6.389 m3 diaris a un cabal de 9.000 m3. El biogàs produït durant el procés d'estabilització anaeròbia s'aprofita per produir energia elèctrica. Aquesta, un 60% es reutilitza per escalfar el propi digestor i la resta, un 40%, es pot vendre a Gesa.
«S'han de destacar que amb el tractament de fang arriba un major cabal d'aigua per depurar però a més de millorar l'eficiència de la depuradora, hem implantat un sistema que és pioner a la Comunitat Autònoma. Els fangs són millor tractats i l'energia que generen no es perd sinó que es fa aquest sistema de cogeneració. El govern des del primer moment ha fet una aposta per la millora energètica. Com a curiositat amb el que es deixa d'emetre de CO2 equival a 35 quarterades de bosc», comentà Margalida Rosselló.
La producció elèctrica estimada del biogàs de Son Servera és de 763.140 kWh/any. Aquesta energia és suficient per proveir 40 famílies en un any, producció que equival a una despesa de 60.000 euros anuals per la qual cosa en 4 0 5 anys es recupera la inversió. «Aquesta és una gran contribució al medi ambient i suposa una millora ecològica i econòmica de gran vàlua. Nosaltres estam molt satisfets amb aquesta nova instal·lació», afegí Rosselló.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.