La història d’un èxit
Per qüestions professionals, he estat una temporadeta reinstal·lada mentalment a la Generació dels 70, rellegint alguns autors i trescant una mica en la bibliografia sobre la matèria.
L’optimisme com a estratègia
L’optimisme com a obligació” és una de les premisses que defensa Gregorio Luri a L’escola contra el món, i que es recull de forma central a l’entrevista que li va fer el diari Ara fa uns mesos, que ha estat compilada recentment a Educar millor.
Rajoy unchained
Després del període de Presidència del Govern “en funcions” més llarg de la democràcia espanyola –4 anys, 2 mesos i 19 dies, si no m’he descomptat...
La seqüència i el procés
La productiva i recursiva polisèmia ha volgut que el procés d’emancipació de Catalunya sigui conegut arreu com “el procés” per antonomàsia.
Nimbing a la Seu
M’atrevesc a recomanar vivament una passejada per Palma a tots els que vulguin tenir una experiència insòlita i especialment plaent, llargament cobejada i a la fi feta realitat: caminar pel Mirador de la Seu sense les noses físiques i visuals de les desenes de cotxes que fins ara hi havien aparcat.
Tres eixos i un procés
Desembossada finalment la situació política de Catalunya –o com a mínim allunyada la possibilitat d’unes imminents noves eleccions– ara hauria de ser el moment de repensar el procés –no el Procés– que ens ha duit fins aquí i, sobretot, dissenyar la millor manera d’avançar a partir d’ara.
El “tanmateix” de Nova Planta
Una jornada electoral en deixa moltes, d’ensenyances. No totes són bones de prendre, però de totes se pot aprendre alguna cosa. Segurament la conclusió més positiva del 20D és l’avançament de les posicions progressistes i, per descomptat, l’expressiu descarrilament del bipartidisme, després de 38 anys d’imperi.
Avançar la democràcia
La millora permanent del sistema polític pel qual s’és governat és, sens dubte, una aspiració legítima de qualsevol societat humana i, a més, el mètode que ha duit la humanitat a assolir l’imparable progrés moral que la caracteritza.
Si ja se sabia, per què no es va saber?
La notícia de la setmana ha estat sens dubte la confessió de Fernando Areal. El cunyadíssim de Jaume Matas i exgerent del PP de Balears, acaba de confessar davant el jutge que la campanya del PP de les Autonòmiques del 2007 a Balears es va finançar amb doblers negres. Notición? No gaire, francament.
Una campanya d'alta tensió i poc lluïment
La campanya de les eleccions catalanes de diumenge no ens haurà deixat grans gestos polítics ni missatges de profunda densitat conceptual. Fins i tot prescindint dels moments més “polacs” –els balls d’Iceta; els “latigos” i paròdies musicals de Pablemos, el monologuista de moda; l’estupor presidencial a Onda Cero...–
Com fer gran un país petit
El magnífic Rijksmuseum d’Amsterdam guarda entre els seus tresors una magnífica joia cartogràfica: un mapa de la Península Ibèrica, del 1553 (circa, òbviament, com totes aquestes coses...), atribuït a Agustin Hirschvogel.
Com fer gran un país petit
El magnífic Rijksmuseum d’Amsterdam guarda entre els seus tresors una magnífica joia cartogràfica: un mapa de la Península Ibèrica, del 1553 (circa, òbviament, com totes aquestes coses...), atribuït a Agustin Hirschvogel.
L'eco-lògia del sentit comú
Segur que aquests mesos d’estiu han estat aprofitats per molts per viatjar a part o banda. Segons les possibilitats i inclinacions de cadascú, deuen haver estat molts els mallorquins que han circulat per “fora Mallorca”, ja sigui pel propi continent o fins i tot més enllà.
De càrrecs i càrregues
El canvi polític marcat pel passat 24 de maig ha duit, com és lògic un llarg rosari de nomenaments de les persones que han d’assumir la responsabilitat de tirar endavant els nous governs autonòmics, insulars i municipals.
Saber perdre, saber guanyar
Diu la màxima que les derrotes s’han d’administrar amb paciència i les victòries amb generositat. Cert. Cap de les dues coses fan nosa i no és un mal consell.
La brúixola d’Arriola
El senyor Pedro Arriola ha estat durant anys l’admirat gurú del Partit Popular. A ell es deuen les victòries d’Aznar i Rajoy i la fins ara invencible hegemonia del PP en el panorama municipal, autonòmic i estatal espanyol.
Sòlid, líquid, gasós
Diuen que la política torna líquida. Com hi tornen les creences, les adhesions, les devocions, les emocions... És signe del temps, diuen. Un temps de TakeAway, de FastFood i d’usar i tirar.
Trenta anys enrere o cinquanta anys endavant?
Segurament una de les frases més repetides aquesta legislatura per valorar les polítiques de Jose Ramon Bauzá al capdavant de l’executiu balear, ha estat el retrocés “de trenta anys” que han representat respecte de la situació inicial.
La ciutat de les dues postes de sol
Caminava a l’hora roenta –a l’hora encantada–, òbviament cap a ponent. Vaig pensar, com tantes vegades, com li cau de bé a Palma la posta de sol. Com s’encén la maressada gòtica; com vibra el llenç renaixentista de cap a cap; com el cel es desfà en porpra; i com, des de Dalt Murada, es reviu la mar morada dels olis d’Antoni Gelabert.
75 anys de la biblioteca de Cort
Dia 19 de setembre de 1935 s'inaugurà la Biblioteca Municipal de Cort. D'això fa ara 75 anys. Va ser, en el seu moment, una fita molt important en la història cultural de l'Illa, ja que es tractava de la primera biblioteca pública de Mallorca.
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català
- Denuncien diverses irregularitats en la gestió de la Policia Local de Calvià
- Fan una crida a no adquirir productes d’Israel, com els comercialitzats per Illa Camp o Agromart