Ramon Llull, romàntic
Dues mostres més de com ha estat de desastrosa aquesta legislatura en matèria educativa i cultural, les ha posat aquests passats dies el màxim responsable del desgavell, el Molt Honorable President (títol provisional amb data de caducitat el maig) José Ramón Bauzá.
L'Ebola no ha arribat a Europa
Aquest és el tipus d’article que un no voldria haver d’escriure mai, simplement perquè el fet –l’Ebola– no existís. Però com que les coses, en aquest cas desgraciadament, molt desgraciadament, són com són no queda més remei que comentar la realitat. I la primera cosa que se li ocorre a un profà en Medicina com un servidor –alerta: tan profà en la matèria com la ministra del gremi‒, però medievalista de professió, és que a l’Edat Mitjana les coses es feien d’una altra manera.
El TIL: No només són aspectes formals
El seguit de sentències i resolucions promulgades pel TSJB contra el TIL fa pensar que la suspensió del projecte de legislatura estel·lar del PP ha estat anul·lat per qüestions que van més enllà de les purament formals, que és la versió que n’ofereix aquest partit de cara a la galeria.
El policia bo i el dolent
Encara que resulta agosarat parlar d’allò que passarà els propers dies i setmanes amb el tema TIL (a les Espanyes resulta temerari especular sobre el que pot passar d’aquí mitja hora) m’atrevesc a fer-ne un (primer) pronòstic: Riera farà de “poli” bo i Bauzá serà el policia dolent.
Margallo i l'esperit del Cid
Un viatge estiuenc a Burgos m’ha retornat la imatge del Campeador. Hom recorda bé els dies de quan a l’escola tardofranquista havíem de saber els noms de l’esposa i de les espases del Cid, dels seus cavalls o el de l’església del famós jurament de Santa Gadea –que és una invenció‒, de la batalla que guanyà després de mort (evidentment, una llegenda, creada a partir del trasllat de les seves restes des de València fins a Sant Pedro de Cardeña, a Burgos, el 1102), etc. Mentrestant, de Jaume I tot el que sabíem no passava d’allò de Bendinat i la cabeça d’alls, i això perquè ens ho explicaven els avis.
El prestigi del professor
Llegesc a “El país” una entrevista a la professora Rosabel Roig, de la Universitat d’Alacant, que convida al comentari. Rosabel Roig és una pedagoga molt qualificada, que ha estat degana de la Facultat d’Educació i que, abans d’impartir la docència universitària, exercí de mestra.
El senyor Gómez i la RAE
Llegesc que el Sr. Antonio Gómez, antic garriguer de Menut i actual vicepresident del Govern de les Illes Balears, va respondre una pregunta de l’oposició, sobre què entenia per símbol, citant la definició que en fa el diccionari de la RAE.
El nou Díaz de la Guerra
Fa uns dies vaig assistir a una conferència sobre el bisbe Juan Díaz de la Guerra, el qual va estar al front de la diòcesi mallorquina entre 1772-1777. Pocs anys, però més que suficients per deixar una petjada poc grata. En realitat, el conferenciant exposà de manera molt concisa l’estat de la recerca que du a terme sobre l’etapa mallorquina d’aquest prelat.
Qui són els nazis?
Acab de llegir que el Sr. Joan Puig, exdiputat d’ERC al Congrés dels Diputats, ha estat condemnat per titllar de nazi la companyia aèria Air Berlín. Els fets, que molts més o menys recordam, foren arran de la negativa d’aquesta companyia a dirigir-se en català als usuaris, agreujats pel to poc amable o respectuós envers els afectats fet servir a l’hora de justificar aquesta mesura, discriminatòria, al capdavall, per als catalanoparlants.
A voltes amb el concepte de Països Catalans
L’absurd dels parlamentaris, provincials i provincians ‒no arriben a “regionals”‒, del PP, aprovant una moció absurda i que, tanmateix, no serveix per res (al contrari d’altres textos que han aprovat, que sí que serveixen, i molt, per anar contra tot allò que fa part de les essències del nostre petit país insular), posa en relleu la ínfima qualitat intel·lectual de l’actual majoria absoluta parlamentària, i de tot allò que l’envolta.
Ignorància asina
Quan encara ressonen els ecos d’allò de l’Informe Trepitja –i ressonaran durant molt de temps‒, hem sabut que el ministeri del Sr. Wert vol esbrinar quin sou cobra el Sr. Ramon Llull per dirigir la càtedra de la UIB que porta el seu nom.
Una història gonella de les Balears?
M’han dit que la Fundació Jaume III, o cosa similar, cerca algú que vulgui escriure una història gonella de les Illes Balears. De moment, fins on arriben les meves (escasses) informacions, encara no han trobat el candidat. Però la recerca continua. El perfil seria el d’una persona qualificada, això és, que sigui doctor en la matèria i que hagi publicat treballs sobre la qüestió en llocs seriosos. I si, a més, fos professor universitari, molt millor.
Un dia qualsevol
Llegesc la premsa illenca de dissabte dia 30 de novembre i em trob amb les següents notícies, no precisament marginals (la majoria, de fet, són de portada): 1) El PP s’oposa a auditar la gestió de Borja Rupérez, exgerent d’IB3 que és a la presó per, presumptament, intervenir en l’assalt, robatori i violència contra la vivenda de la padrina de la seva esposa (també acusada de prendre-hi part, l’esposa), una senyora es veu que molt acabalada.
La imparable berlusconització del PP balear
Aquests últims dies l’Europa de l’euro començava a tornar a trontollar. El motiu, la inestabilitat política a Itàlia, provocada per la retirada del suport parlamentari al primer ministre Enrico Letta, per part del PDL, el Poble de la Llibertat. El que fins ara el mateix que dir de Berlusconi.
- Intolerable: À Punt contracta un col·laborador que celebra la mort d'Ovidi Montllor
- L’organització juvenil Nosaltres sols! visibilitza l’arraconament del català a Calvià
- Golàs a l’Auditòrium de Palma: Jagoba Arrasate puja a l’escenari i emociona tothom amb un ‘bertso’
- Aquí està disponible 'Norats', la sèrie que el nou director d'IB3 no vol que mirem
- La sèrie 'Norats' aconsegueix una audiència històrica a IB3 després que es proposassin liquidar-la