El refugi d'animals de Pollença passa la seva pitjor crisi
El futur del refugi d'animals de Pollença, un dels pocs de la Part Forana que no sacrifica exemplars sans, passa per un mal moment. L'Ajuntament de Pollença ha decidit no renovar el conveni que manté amb l'entitat des de fa quatre anys i en virtut del qual el refugi recull i custodia els animals perduts o abandonats del municipi a canvi d'un cànon anual.
Suspensió cautelar de l'ordre judicial d'esbucament
El jutge ha dictat l'acte de paralització de l'ordre de demolició sobre el xalet il·legal construït a final dels anys noranta amb llicència municipal d'obra al sòl rústic de Santa Margalida, una llicència que va ser anul·lada posteriorment perquè no disposa de la superfície mínima exigida per llei, superfície de la qual paradoxalment el propietari és titular ara després d'haver comprat diversos terrenys adjacents. L'Ajuntament de Santa Margalida havia demanat ajuda al Consell de Mallorca per evitar la demolició imminent de l'habitatge adjudicat per ordre judicial aquest mateix mes. El ple va aprovar per unanimitat demanar a la presidenta del Consell, Francina Armengol, i a la consellera de Territori, Maria Lluïsa Dubon, que instassin els tècnics del Consell a emetre un informe urgent sobre el projecte de legalització que el xalet té pendent per evitar que pogués ser tomat i després declarat legalitzable amb el consegüent risc d'haver d'indemnitzar-ne després els propietaris. Els tècnics s'havien negat fins ara a informar sobre la qüestió de fons a l'espera que es resolgués la via judicial. Malgrat que l'informe sobre la possible legalització de la casa no ha arribat, finalment la demolició queda paralitzada després que el jutge suspengués dilluns de la setamana passada els punts 1B i 1C de l'ordre de demolició dictada el 24 de novembre passat.
Escissió al PSOE pollencí com a càstig per continuar governant amb UM
Militants descontents amb l'agrupació del PSOE de Pollença se n'han donat de baixa per crear una nova formació política, el Partit Socialista Independent Pollencí (PSIP), inscrit formalment davant fedatari públic el 25 de febrer."Els motius que han provocat aquesta decisió vénen d'enrere: la submissió dels regidors socialistes a Unió Mallorquina, sense tenir en compte l'opinió de la militància; la incapacitat de constituir una executiva tal com es necessita i funcionar, en canvi, amb una gestora, i moltes altres raons que ja farem públiques en el seu moment", indicaren. Els exregidors Jaume Juan Salas i Joan Martorell i el militant José Gómez Cuadrado expliquen així en un document públic les causes que els han fet crear el nou partit. Els creadors del PSIP duien a terme, al tancament d'aquesta edició, una assemblea per explicar els seus objectius a la resta de companys socialistes que es podrien donar de baixa del PSIB-PSOE durant les pròximes hores. "Pensam que els votants socialistes del nostre municipi volen que els socialistes tirin endavant el seu programa electoral.
Son Carboners
Varen ser pioners a l'hora d'adaptar els oficis de muntanya al pla. Originaris de Mancor de la Vall, Gaspar Frontera Martorell i Antònia Riera Carvallo s'instal·laren a Santa Margalida el 1928 per fer-hi ranxo -els treballs de què s'encarregaven els carboners en una finca durant la temporada.
La piscina d'Inca, en el punt de mira
Sis anys i mig després que l'Ajuntament d'Inca concedís al Club Sport Inca la gestió de les instal·lacions de la piscina municipal coberta, els grups de l'oposició Independents i PSM denuncien una ampliació il·legal del negoci. El concessionari ha contractat els serveis d'una empresa de gestió, que és la que ara s'encarrega de les instal·lacions.
Concessions de serveis municipals a Inca, de franc?
Les empreses concessionàries de la piscina coberta, les tanques publicitàries i el servei de l'ORA deuen a l'Ajuntament de Inca més de 200.000 euros relatius al cànon que havien d'abonar al municipi a canvi d'explotar econòmicament aquestes prestacions. Així ho va denunciar ahir el portaveu d'Independents d'Inca, Àngel Garcia que, a més, va fer públic un informe en el qual el secretari municipal d'Inca adverteix que el Consistori no sols no ha percebut el cànon corresponent de l'entitat que gestionava la zona blava d'aparcament, sinó que li ha proporcionat "ajuda material i logística".
13 hectàrees més de creixement urbà al Port de Pollença
L'Ajuntament de Pollença podrà fixar fins a 13 hectàrees més de sòl urbà al Port de Pollença durant el procés d'adaptació de la seva normativa urbanística al Pla Territorial de Mallorca (PTM), que s'aprovarà inicialment abans de les pròximes eleccions. Després d'eliminar les polèmiques Àrees de Reconversió del PTM, el Consell de Mallorca ha compensat l'Ajuntament de Pollença autoritzant 13 hectàrees més de creixement urbanístic que s'hauran de situar dins la zona POOT, és a dir, l'àrea turística de Cala Sant Vicenç, Formentor i el Port de Pollença. Així ho va explicar ahir el batle, Joan Cerdà (UM), després que el PSM local hagi denunciat que el Consistori es va gastar més de 2.000 euros per al·legar contra la supressió de les ART sabent que era una al·legació "perduda".Joan Cerdà va indicar que, "tenint en compte que a Formentor estam envoltats de zona ANEI (Àrea Natural d'Especial Interès), cosa que també ocorre a la Cala Sant Vicenç, aquestes 13 hectàrees de creixement s'hauran de situar igualment a la zona de l'Ullal (una de les àrees de reconversió suprimides), o bé en la franja de terrenys situada entre la rotonda d'Hàbitat i el Moll".
Quina és la qualitat de l'aire a la ciutat d'Inca?
Una oficina mòbil de la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear mesurarà la qualitat de l'aire al centre urbà d'Inca durant tres mesos: 45 dies a la plaça Mallorca i 45 dies a l'avinguda Gran Via Colom. Aquesta és la primera vegada que s'instal·len mesuradors de contaminació urbana a la ciutat. I és que les úniques dades de què disposava fins ara Medi Ambient corresponen als mesuraments que realitza Gesa en una de les estacions situades a prop de la carretera de Sineu.
Moneo, una altra òpera a Pollença?
Projectat pel prestigiós arquitecte navarrès Rafael Moneo i valorat en 10 milions d'euros, el teatre multifuncional de Pollença va ser un dels pilars bàsics sobre els quals es va forjar el pacte entre UM i PP la legislatura passada a Pollença. Rafael Moneo el va presentar personalment al municipi el 27 de maig de 2006 en un acte públic multitudinari al qual varen assistir el batle, Joan Cerdà, i el llavors president del Govern, Jaume Matas, dos dies després que el consell de govern comprometés 6 milions d'euros per al finançament de l'obra. A punt de complir-se cinc anys d'aquella presentació, el projecte de construcció de l'auditori no ha deixat de ser el que era: un projecte damunt paper, que no ha arribat a agafar forma. Malgrat el clar compromís de Moneo cap a Pollença (l'obra no ha arribat a executar-se perquè l'Ajuntament no ha reunit doblers suficients per a la contractació), mai no es va convocar un concurs públic i l'arquitecte navarrès no ha cobrat la feina realitzada fins ara. Les similituds del cas amb el del projecte del teatre de l'òpera de Palma, que ara investiga Anticorrupció, deixen en una difícil situació la construcció de l'emblemàtic edifici que mai no ha disposat del vistiplau dels socialistes, actuals socis d'UM a Pollença.
Inca, comercial els 365 dies de l'any
La proliferació de comerços asiàtics a la capital del Raiguer (una dotzena s'han fet un lloc a la ciutat els darrers mesos) ha obert un intens debat públic sobre la lliure competència. Indústria intensifica les inspeccions sobre les grans superfícies (les úniques de competència seva), mentre plouen les denúncies dels petits comerciants que en plena crisi econòmica tracten de defensar els seus negocis, però que no estan disposats a sucumbir a la llibertat d'horaris.
Cans perillosos més controlats
El PSM de Búger va sol·licitar formalment en el darrer ple municipal que l'Ajuntament aprovi una normativa específica que reguli la tinença d'animals domèstics considerats perillosos. La petició dels nacionalistes es produeix després que una veïna de la localitat resultàs ferida lleu el passat 26 de desembre quan tractava de salvar el seu ca de l'atac de dos pit bull a la zona del poliesportiu municipal de Búger. El ca d'aquesta senyora no s'arribà a recuperar després de l'incident i finalment va morir. "Tot el poble té por de passar per devora el poliesportiu", adverteix el portaveu del PSM local, Pere Perelló, que recorda que després de sofrir l'atac dels pit bull el ca d'aquesta dona va morir. L'Ajuntament de Búger va repartir per maig de l'any passat una circular per informar els veïns del poble sobre les normes que regeixen la tinença d'animals domèstics. Aquesta llei està regulada per l'ordenança de Policia i bon govern, que es va aprovar fa aproximadament tres anys, quan era el batle Perelló (PSM) mateix. Ara bé, l'esmentada ordenança de Policia i bon govern no preveu mesures especials per a la tinença d'animals perillosos, motiu pel qual el PSM local sol·licita ara que s'actualitzi o bé que s'aprovi una norma específica.
6,7 milions en qüestió
El grup immobiliari AYCO reclama a l'Ajuntament de Santa Margalida una indemnització de 6.723.484,18 euros en concepte de danys i perjudicis, després que aquest hagi anul·lat la llicència d'obres que va concedir l'any 2000 per a la construcció d'un geriàtric de luxe a Can Picafort amb una superfície total de 14.000 metres quadrats i un volum important.
“Risc biològic” pel becut vermell a Pollença
"Atenció, risc biològic". Aquesta frase escrita en grans lletres a les portes del solar municipal on s'emmagatzemen les restes de poda de palmeres infectades pel becut vermell mostra l'abast de la plaga de l'escarabat asiàtic, que amenaça d'acabar amb centenars de palmeres a Pollença.
El patrimoni de Santa Margalida està en perill
És el municipi de Mallorca amb més densitat de béns patrimonials i, paradoxalment, en l'actualitat tan sols les seves restes arqueològiques i els elements declarats Bé d'Interès Cultural gaudeixen d'algun tipus de protecció.El Consell de Mallorca acaba de rebutjar definitivament (després de sis anys des que se n'inicià la tramitació a l'Ajuntament) el catàleg de béns patrimonials del municipi, obviant la petició dels tècnics que advocaven per una aprovació amb prescripcions del text que hauria servit per preservar (després de dos anys exposats a la pressió urbanística) els elements més sensibles que figuren en la proposta municipal, en espera que s'hi incloguessin nous elements i s'elevàs la protecció d'altres. El fet que la normativa urbanística de Santa Margalida no s'hagi adaptat a les exigències del Pla Territorial (de fet, l'Ajuntament va rebre dilluns una resolució del Consell que l'obliga a reiniciar el procediment de revisió de les normes subsidiàries) ha estat determinant a l'hora de tombar el catàleg de patrimoni, i és que el Consell no vol córrer el risc que Santa Margalida (vists els antecedents) mai no arribi a reparar-ne les prescripcions.
“Tothom és lliure de defensar les seves idees”
L'endemà dels tensos moments viscuts entre els membres del col·lectiu Escola en Pau i la comunitat marroquina d'Inca, les reaccions se succeïren, mentre el batle, Rafel Torres, parla del "dret de tots els ciutadans de defensar les seves idees des del respecte". Per part seva, el PSM presentarà una moció al ple d'Inca perquè l'Ajuntament condemni el "sabotatge a l'acte sobre la cultura sahrauí" protagonitzat diumenge per un centenar de marroquins residents a la ciutat. El batle va voler ahir treure ferro als incidents. "Tenim ciutadans de més de 70 nacionalitats que conviuen a Inca en harmonia i tolerància, i sempre hem treballat per la integració, intentant que no hi hagi problemes. Autoritzàrem un acte cultural d'Escola en Pau que, en principi, no tenia caràcter polític", explicà Rafel Torres, qui afegí: "Hi va haver un col·lectiu immigrant que va entendre que era un acte reivindicatiu, però des del meu punt de vista no té sentit que fessin una contramanifestació". La instal·lació de pancartes reivindicant el "Sàhara lliure" i denunciant la "repressió" que exerceix el Govern marroquí sobre aquest col·lectiu a la plaça de Mallorca pogué ser el detonant de la protesta protagonitzada pels marroquins davant l'haima de l'associació que promou l'acollida d'estudiants sahrauís a Mallorca.
Alcúdia dugué el golf a Mallorca l'any 1934
El primer camp de golf de les Balears es va inaugurar al Port d'Alcúdia l'any 1934, trenta anys abans que es jugàs la primera pilota de golf a l'emblemàtic camp de Son Vida, a Palma. Així ho reivindica el periodista d'origen alemany Alexander Sepasgosarian, redactor del Mallorca Magazin, en un minuciós estudi realitzat en el marc de les VI Jornades d'estudis locals d'Alcúdia i que ha estat publicat recentment.
El cap del Pinar es podrà visitar
El Govern balear planeja autoritzar les primeres visites públiques a la zona militar del cap del Pinar d'Alcúdia abans de l'estiu. Així ho va explicar ahir el conseller de Medi Ambient i Mobilitat, Gabriel Vicens, durant una compareixença oficial a la finca pública de la Victòria, la més gran de les Balears, de titularitat de l'Ajuntament d'Alcúdia i en la qual el departament que dirigeix Vicens ha rehabilitat recentment l'àrea recreativa de s'Illot. L'Executiu i el Consistori negocien actualment els detalls d'un conveni a tres parts que permeti compaginar l'ús públic i militar del cap del Pinar.
Restaurar la restauració
El fòrum de la ciutat romana de Pol·lèntia perdrà els afegits realitzats amb morter de calç tintat inaugurats l'any 2001, quan aquest espai es va habilitar per primera vegada per a les visites. Les coses han canviat i la recuperació de restes estructurals advoca ara per adequar-se a l'estètica original, en contra de diferenciacions extremes com les que es varen posar de moda als noranta. Un equip d'arqueòlegs codirigit per Miquel Àngel Cau i Antoni Puig treballa des de mitjan gener al recinte del fòrum per tornar a les restes romanes l'aspecte que tenien el 2001.
Els padrins tornen a Alcúdia
Els padrins d'Alcúdia tornaren ahir al seu poble natal després de dos anys d'obligat exili a les llars d'ancians de Palma. Faltaven pocs minuts per a les onze i mitja d'ahir dematí quan els vuit primers residents del geriàtric municipal d'Alcúdia descendiren de l'autobús que els traslladava directament des de la capital balear. Emoció, somriures, abraçades i alguna llàgrima continguda marcaren una tornada que s'ha retardat per diferents complicacions en les obres de reforma integral de la residència municipal d'ancians, que reobre les portes completament renovada i fent seu l'espai que fa dos anys ocupava l'Hospital d'Alcúdia. Dels nou ancians que havien de tornar ahir a Alcúdia només ho feren vuit, atès que una de les noves residents no es trobava bé i ha quedat ingressada en un centre hospitalari. Una vegada recuperada, es reincorporarà al nou espai municipal. Dels ancians que tornaven ahir al seu municipi, Manuel Domenech, de 76 anys, era potser el que estava més emocionat, perquè té una petita moto per a persones amb mobilitat reduïda que li permetrà recuperar els petits passeigs per la localitat i retrobar vells coneguts. "Estic molt content. Tenia la muda de dues setmanes preparada pendent de saber quin dia veníem.
La carn, nou Producte Local
Els productors carnis de les Illes ja poden adherir-se a la marca Producte Local amb la qual el Govern balear distingeix davant del consumidor local els productes frescos produïts a les Balears mitjançant un sistema de control de qualitat.
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- Denuncien diverses irregularitats en la gestió de la Policia Local de Calvià
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català