Filigranes per fer cabre els nins a l'escola de Llubí
Els 84 alumnes d'entre 3 i 5 anys del Col·legi Públic Duran Estrany de Llubí passen l'esbarjo compartint un únic pati de just 100 metres quadrats, al qual se suma l'aula de 3 anys (obrint-ne les portes corredisses i arraconant les taules) en un intent per arribar als 2 metres quadrats d'espai per alumne que marca la normativa. Als problemes de falta d'espai, s'hi afegeix l'increment de la ràtio en 3 i 4 anys amb 27 i 28 alumnes per aula, respectivament. Això impossibilita a la pràctica complir el programa educatiu, que estableix la realització dels anomenats racons, petits espais de jocs, manualitats o informàtica, dins l'aula, en els quals es distribueixen els alumnes per grups. "Tanmateix, com es poden compartimentar els espais si per estendre l'estora de jocs és necessari desmuntar taules i cadires?", diuen els mestres. Les classes d'Infantil al CP Duran Estrany requereixen ara com ara fer filigranes.
La Gran Via d'Inca, la més contaminada de Mallorca
La Gran Via de Colom d'Inca és el punt de Mallorca amb més índex de contaminació atmosfèrica, molt per damunt del de les Avingudes de Palma. Així es desprèn de l'estudi sobre la qualitat de l'aire que ha realitzat el Govern de les Illes Balears arran de les mesures realitzades per una unitat mòbil entre el 12 de febrer i el 29 d'abril de 2011, les quals revelen valors superiors de diòxid de nitrogen (NO2) als màxims permesos per a la protecció de la salut. El PSM-IniciativaVerds presentarà una moció d'urgència en el pròxim ple en què instarà l'Ajuntament d'Inca a elaborar un pla d'acció de millora de la qualitat de l'aire que inclogui la creació d'una comissió participada pels fòrums de l'Agenda Local 21 i per les associacions de pares i mares dels diferents centres educatius. I és que l'índex de més contaminació atmosfèrica de la ciutat està molt pròxim al col·legi Sant Francesc i s'observa una relació de les mesures punta del diòxid de nitrogen (la principal font emissora del trànsit rodat) amb les hores d'entrada i sortida de les escoles.
El casal de Can Llobera de Pollença perd part de la teulada
El casal de Can Llobera, adquirit per l'Ajuntament de Pollença i el Consell de Mallorca l'any 2005 per 1,5 milions d'euros, i tancat gairebé permanentment des de llavors, es deteriora a passes de gegant. Part del sostre de l'edifici, un casal senyorial del segle XIX, ha caigut, i per això la reparació de l'immoble és prioritària per al Consistori. L'Ajuntament negocia amb el Consell la possibilitat d'un canvi de destinació del Pla d'Obres i Serveis de 2011, amb l'objectiu d'emprar la partida pressupostària prevista en la construcció d'un pont per als vianants sobre la carretera, entre el col·legi Joan Mas i el poliesportiu, a la reparació urgent de la coberta de Can Llobera. "Creim que la situació justifica el canvi de destinació de la subvenció i que permetrà, una vegada arreglat, de donar un ús real al Casal", explica el batle, Bartomeu Cifre.
La variant de Llubí, aturada
Les obres de construcció de la variant de Llubí estan aturades des de dijous, segons denuncien veïns de la zona, que es queixen de les molèsties que ocasiona el tancament del camí de Son Burguet. Això provoca que algunes persones travessin finques particulars per poder accedir a les seves propietats dels afores. La Unió Temporal d'Empreses (UTE) Vies i Construccions i Excavacions S'Horta, adjudicatària del projecte de construcció de la variant de Llubí, no va voler ni confirmar ni desmentir la notícia ahir, si bé el cert és que totes les màquines que treballaven aquesta setmana en la variant llubinera van desaparèixer dijous al matí. La UTE deixa a les mans del Consell de Mallorca la responsabilitat d'informar sobre l'obra.
Retallada salarial a la secretària investigada a Sineu
Josep Oliver (Convergència per les Illes), batle de Sineu, ha firmat un decret de batlia amb què rebaixa 349,28 euros el sou de la secretària i interventora municipal, Margalida Mulet, fins que aquesta acrediti de manera fefaent que disposa del nivell 30 del funcionariat (el més alt d'una escala de 9 a 30 amb què es calculen les retribucions dels secretaris), pel qual ha ingressat, des d'abril de 2010, un complement de destinació mensual de 968,75 euros.
Noves joies a la cova de la Nineta
Els treballs de neteja forestal a la zona de la cova de la Nineta, que realitza la brigada del Departament de Vicepresidència, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, a petició de l'Ajuntament de Santa Margalida, han tret a la llum restes de grans dimensions que podrien correspondre a un poblat talaiòtic -d'on formaria part el talaiot de la cova de la Nineta, situat a la carretera d'Alcúdia a Artà, a l'altura de la desviació de Son Serra de Marina.
3.500 persones sopen de fideus a Binissalem
3.500 persones gaudiren anit del tradicional sopar de fideus del vermar, una cita imprescindible per als binissalemers des de l'any 1982. Com a novetat, enguany, l'anomenat euro solidari que els comensals abonaven voluntàriament a canvi del sopar ha passat a ser obligatori amb motiu de la crisi i la recaptació es destinarà a finalitats socials.
Jorge Campos col·loca una bandera espanyola a la finca pública de Son Real
Una gran bandera espanyola dóna la benvinguda des d'ahir als visitants que acudeixen a la finca pública de Son Real, a Santa Margalida. La bandera, que substitueix les de la Fundació pel Desenvolupament Sostenible de les Balears, que senyalitzaven fins ara l'entrada a la possessió, comparteix pal amb la bandera de Balears, a la qual dobla en grandària, mentre que a pocs metres oneja també, en un segon pal, l'europea, igualment de mida més reduïda. El canvi de banderes ha estat ordenat per Jorge Campos, director general de la Fundació pel Desenvolupament Sostenible. Qui fou el fundador i expresident del Círculo Balear assegura que així "no sols es compleix amb el que ordena la llei de banderes de 1981, sinó que a més s'aconsegueix un estalvi important, perquè les banderes oficials, que són les que onegen ara, tenen un cost que ronda els 50 euros, mentre que les de la fundació en costaven 500 cada vegada que calia canviar-les".
La propietat del solar de l'antic centre de salut de Can Picafort el reclama
La propietària del solar sobre el qual es va construir l'antic centre de salut de Can Picafort, Francisca March, va presentar divendres un escrit a l'Ajuntament de Santa Margalida en el qual sol·licita que li tornin la seva propietat. En el text, al·lega que l'Ajuntament ha incomplit una clàusula de l'escriptura de cessió dels terrenys de final dels anys noranta, per la qual la Sala es comprometia a destinar el solar a un ús sanitari per un temps no inferior a 30 anys. La reclamació va acompanyada d'una sèrie de fotografies realitzades fa aproximadament un any, en les quals es poden veure cartells que anuncien les activitats que es realitzaven a l'edifici per aquestes dates i que estaven dirigides bàsicament al públic juvenil. Cap dels cartells no reflecteix un ús sanitari. La reclamació de Francisca March arriba dies després que el nou equip de govern de Santa Margalida (Suma-Convergència) anunciàs que presentarà una moció en el pròxim ple perquè l'Ajuntament insti la Conselleria de Salut del Govern balear a habilitar una unitat de fisioteràpia en l'antic centre de salut per garantir que continuï tenint un ús sanitari.
La Fira d'Alaró oblida el made in i aposta pel fet a...
Un gran "arc de triomf", com ho descriu el batle, Joan Simonet, encara que amb un toc més rústic, rep els visitants de la XII Fira dels gremis artesans d'Alaró, on es deixen fotografiar les autoritats. Milers de persones han passat aquest cap de setmana pel municipi per gaudir del treball artesà, d'aquest que du el segell Fet a Mallorca, allunyat dels made in als quals ens té tant acostumats el gran comerç.
Binissalem treu tot el suc a la seva vermada
Per parelles, en cercles i agafats per les espatles: aquestes són les tres regles bàsiques que regeixen el Concurs de trepitjar raïm de Binissalem, que va assolir ahir la tretzena edició amb un gran èxit de participació. Els guanyadors dels anys 2009 i 2010, Joan Villalonga, Pedro Comas, Toni Salas i Tomeu Rosselló, van repetir el triomf aquesta vegada amb un total de 8,55 litres de most, molt allunyat dels 13,02 litres de 2010. El concurs, organitzat per la revista Arròs amb salseta, és un dels esdeveniments més freqüentats del Vermar. Milers de persones seguiren a la plaça de l'església, sota l'amenaça de pluja, el certamen, conduït per Maria Antònia Bibiloni. La pluja va donar un respir i no va ser fins que va acabar de mesurar el jurat que van començar a caure les primeres gotes. El concurs, creat fa ara dotze anys, té tant d'èxit que el dia en què se n'obren les inscripcions tots els torns queden exhaurits i alguns equips queden en llista d'espera per si durant el transcurs del certamen hi hagués cap baixa.
Binissalem lluita per la seva festa de la vermada
"Oee, oaa / sa vermada és / el millor que hi ha...". Els joves de Binissalem ho tenen clar: ni els sopars a la fresca de la resta del pobles, ni l'envelat de Sencelles, ni tan sols la Tomatina de Bunyola. "Per molt que ens vulguin copiar", va corejar Dionís des del balcó consistorial. Després de dotze mesos d'espera, la festa del Vermar ja és aquí. Centenars de joves varen gaudir ahir al migdia de la batalla de raïm, una festa ideada ara fa dotze anys per l'associació Joves des Trui com a alternativa "més fresca" als actes institucionals de tota la vida, els que se celebren l'últim diumenge de setembre. La batalla de raïm i el posterior dinar de trepitjadors compleixen dotze anys i ho fan plenament consolidats.
Lleven 10 m2 de jardí per posar la terrassa del pare de Carme Garcia
L'Ajuntament d'Alcúdia empedrarà deu metres quadrats de jardí del passeig de Pere Vetanyol perquè el pare de la regidora Carme Garcia (en el Grup Mixt després de ser expulsada del PSM per haver pactat amb el PP) hi instal·li la terrassa del seu bar Sa Murada. Aquesta decisió, que l'equip de govern (PP-Carme Garcia) justifica perquè és avalada per un informe de la Policia Local, va ser objecte ahir d'un intens debat a l'Ajuntament, on es duia a terme el segon ple ordinari de la legislatura. Una vegada iniciat el torn de precs i preguntes, durant el qual el PSOE va interpel·lar l'equip de govern sobre l'esmentat jardí, la tensió va augmentar fins al punt que la batlessa, Coloma Terrassa, exigí al portaveu socialista, Pere Malandro, que cuidàs el seu llenguatge, ja que aquest descrigué com a "cutre" el tarannà de l'equip de govern, amb referència als escrits i discursos "partidistes" que realitza públicament des del juny passat i a l'elecció del secretari general del PP de Balears, Miquel Ramis, com a pregoner per les festes.
Muro no pot donar corrent a nous habitatges
El municipi de Muro no té prou corrent elèctric per a nous comptadors d'obra. L'Ajuntament de Muro i el Consell de Mallorca finançaran mitjançant el Pla d'Obres i Serveis 2011-2014 l'arribada de més electricitat a Muro des del municipi veí de sa Pobla, a través d'una línia subterrània de mitja tensió que alimentarà el polígon de Marjals i la comuna de Can Fiol. L'obra suposa una inversió d'1.566.258,10 euros repartida en quatre anualitats. La Conselleria de Cooperació Local del Consell de Mallorca aporta un 70 per cent de la inversió a través del POS i l'Ajuntament finança el 30 per cent restant. "Es tracta d'una de les inversions més importants per desenvolupar durant aquesta legislatura", explicà ahir el batle, Martí Fornés (CDM), que va qualificar d'"importantíssima" i "necessària" aquesta obra, "perquè el creixement industrial i residencial passa necessàriament per allà". Fornés va explicar que encara que l'Ajuntament de Muro continua concedint llicències d'obra tant en sòl industrial com residèncial, després del final d'obra és impossible obtenir un comptador de corrent.
Can Picafort reclama una unitat de fisioteràpia
L'Ajuntament de Santa Margalida sol·licitarà a la Conselleria de Salut del Govern balear que habiliti una unitat de fisioteràpia a l'edifici de l'antic centre de salut de Can Picafort. El Consistori vol assegurar així que l'immoble continuï tenint l'ús sociosanitari al qual es va comprometre quan va acceptar la cessió gratuïta del solar on es va construir el centre de salut l'any 1994. En el cas de perdre l'ús sanitari, la Sala corre el risc que l'antiga propietària dels terrenys exigeixi que l'hi tornin. Des de la inauguració la legislatura passada del nou centre de salut de Can Picafort en un edifici pròxim, les instal·lacions antigues s'han destinat a diferents usos municipals (casal de joves, atenció a la diversitat...), qüestió que ara vol regularitzar el nou equip de govern municipal (Suma pel Canvi-Convergència). Per això, presentaran una moció en el pròxim ple municipal per requerir a la Conselleria de Salut que a l'edifici ubicat en el número 37 del carrer Santa Margalida s'ubiqui la unitat de fisioteràpia.
Sus optimista al Vermar
La presentació ahir horabaixa a les Cases de Morneta de la XLVII Festa del Vermar és el primer de tota una sèrie d'actes que tindran lloc a Binissalem fins a l'últim diumenge de setembre, dia gran dels binissalemers. El batle en funcions, José Fernández; la regidora de Festes, Paula Moyà, i la secretària del Consell Regulador de la DO Binissalem, Marga Amat, van ser els encarregats de conduir un esdeveniment que va desprendre optimisme. Optimisme cap a una època de crisi que justifica la principal novetat en les celebracions d'enguany: l'euro solidari, que pagaran els assistents al sopar a la fresca per cada botella de vi i els que acudeixin a degustar els fideus del vermar. També són optimistes les previsions de la verema. Amat explicà que la verema, que començà el 19 d'agost, s'ha avançat vuit dies respecte de la de 2010 com a conseqüència de la forta calor de la segona quinzena d'agost. "Les condicions meteorològiques de la campanya han estat idònies i s'espera una anyada de qualitat amb bona maduració i estat sanitari dels fruits", digué.
L'art mou el món naixerà com a associació aquest mes
Una trentena de representants polítics i del món cultural de Mallorca es reuniren ahir capvespre a la Fundació ACA sota el lema L'art mou el món. Acordaren constituir aquest mes una associació que serà "el germen d'una confederació d'entitats culturals de caràcter internacional que, sota la tutela del Consell de Mallorca, vetlarà perquè la cultura de l'Illa es coordini, guanyi força i projecció insular i internacional i es converteixi en un autèntic motor turístic, a l'estil d'altres destinacions europees, com Viena", explicà el president de la Fundació ACA, Antoni Caimari.
El Consell renuncia a comprar la Fortalesa
El Consell de Mallorca renunciarà avui durant el ple de la Corporació a comprar la Fortalesa de l'Avançada de Pollença al·legant que no disposa d'una partida pressupostària suficient per adquirir l'immoble, declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) el 1997 i que està valorat en 16,5 milions. La construcció havia estat adquirida el mes de maig passat per un milionari anglès amb l'incompliment l'article 32.4 de la Llei 12/98 de 21 de desembre de patrimoni històric de les Illes Balears, que obliga els propietaris d'un BIC a notificar-ne les condicions de compravenda a l'Administració pública abans de tancar l'operació amb un tercer, ja que el Consell té prioritat a l'hora d'adquirir-lo. Així les coses, el Consell va reclamar el mateix mes de maig el dret a retracte sobre la propietat, però, a falta d'una partida econòmica suficient (encara que inicialment es parlava que s'havien pagat 40 milions d'euros per la finca, oficialment el propietari reclama 16,5 milions més IVA), renuncia avui en el ple a aquest dret de retracte.
La processó més típica omple Santa Margalida
Conten que era l'any 1949 quan el Bisbat de Mallorca va voler suprimir els dimonis de la desfilada de la Beata de Santa Margalida, la que es coneix com la processó més típica de Mallorca, aquella que reviu la història de la santa valldemossina Catalina Tomàs, que és representada per 12 carrosses diferents. 62 anys després, qui podria imaginar la festa sense dimonis? Les gerres, la trencadissa, el joc picaresc per agafar la pagesa... Dues mil persones desfilaren anit a Santa Margalida en la tradicional processó de la Beata. Francisca Oliver Fornés va ser enguany la Beata Major. En total, la desfilada inclou 12 carrosses, cada una de les quals du una beata que representa un episodi de la vida de la santa valldemossina.
“Podem parlar d'una societat laica, però anant alerta de no dividir”
"La Beata ha de ser un punt de trobada i no de divisió". Amb aquesta frase resumia ahir vespre en el seu sermó el rector de Santa Margalida i Son Serra, Guillem Feliu, el seu sentir respecte de la polèmica suscitada per l'absència de les autoritats i de la Beata en la missa de diumenge passat, cosa que no passava des de fa anys.
- Un ciutadà envia una carta a la consellera de Salut per a denunciar el tracte lingüístic rebut a l'hospital Verge de la Salut
- Concentració aquest dijous: «Contra la segregació i l’empobriment del saber, reivindicam una educació pública, de qualitat i en català»
- Sergio Rodríguez (Vox), desbocat al Parlament
- El ple del Consell de Mallorca vota en contra de la subvenció per a la Setmana del Llibre en català
- L’equip de la Universitat de les Illes Balears, campió de la Lliga de Debat Universitària 2025