TW
0

La Mostra de Cuina ha aprofitat la celebració del 25è aniversari per reenfocar la seva organització. I és que vint anys no són res, que deia aquell tango, però igualment certa és la màxima de renovar-se o morir. Així que la Mostra abandona el Palma Arena, escenari de l’any passat, i se’n va a la part forana, a la recerca, potser, de les essències més genuïnes. No debades, el lema de l’edició d’enguany (que es durà a terme del 15 d’abril al 3 de maig) és "Més mallorquina que mai". Segons Antoni Mas, president de la branca de Restauració de CAEB (organitzadora de l’esdeveniment), "s’havien de fer un replantejament seriós". Tot i assegurar que el balanç de 24 anys de mostres és "molt positiu, també era un secret a veus que la continuïtat de la fira perillava des de la poc concorreguda edició de l’any passat al Palma Arena".

És per això que el nou eix consisteix a dur la Mostra als restaurants de l’Illa. Seran ells mateixos els que preparin menús especials (12 euros per a adults; l’infantil, a 7). Els 43 establiments participants han estat repartits en tres àrees geogràfiques. Els englobats des de Palma fins a la Tramuntana inicien la fira amb menús del 15 al 19 d’abril. Una setmana després (22-26 d’abril), entraran al joc els restaurants situats entre Binissalem i Pollença. Finalment serà el torn dels restaurants del Llevant de l’Illa (29 d’abril a 3 de maig). Pere Perelló, director de Fires de la Conselleria d’Indústria, Comerç i Energia, ho reconeixia ahir: "Ens havíem d’acostar a la part forana". A més a més, "aquest impuls ajudarà el sector econòmic en aquests moments complicats", assegurà.

I és que la paraula turisme sempre acaba sortint en una conversa de gastronomia. Ja ho digué el conseller del ram, Miquel Nadal: "El record de la gastronomia, del que ha menjat aquí, acompanya el turista i el fa tornar". Però el visitant s’haurà d’espavilar, si vol conèixer la cuina mallorquina, perquè el gruix dels restaurants no són a les zones més turístiques de Mallorca. Un handicap més: en no haver-hi envelats ni res d’identificatiu per l’estil, els clients han de comanar taula prèviament. Ara bé, abandonar l’esquema d’una única seu té aspectes positius, com ara no haver d’esperar coes interminables ni pagar preu d’entrada. Així mateix, es potencien les excursions arreu de l’Illa mitjançant els seus fogons.

D’altra banda, els restaurants oferiran torn de migdia i de vespre (fins a les 00.00h), la qual cosa obre les possibilitats d’atraure un públic al qual abans no arribaven. La Mostra de Cuina pretén, segons el conseller Nadal, cobrir el buit turístic que es genera entre el final de la Pasqua i l’inici de la temporada alta. De fet, aparentment, tan bones són les perspectives que estudien seriosament dur la Mostra a Eivissa, Menorca i Formentera l’any vinent.