TW
0

El contingut de sal al pa que es consumeix a l’Estat s’ha reduït més d’un 25 per cent en els darrers cinc anys, ja que ha passat de 22 a 16,3 grams per quilo de farina, amb l’objectiu de disminuir el risc d’hipertensió arterial dels ciutadans. Així ho anuncià ahir el ministre de Sanitat i Consum, Bernat Soria, durant la seva visita a l’escola de fleca de l’Associació provincial d’empresaris fabricants-expenedors de pa de Madrid (Asempan). Aquesta mesura s’originà l’any 2005, quan l’antecessora de Soria en el càrrec, Elena Salgado, acordà amb la Confedració espanyola d’organizacions de forns (Ceopan) i l’Associació espanyola de fabricants de masses congelades (Asemac) que els nivells de sal del pa s’equiparassin a les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Tanmateix, la reducció ha superat les expectatives inicials i permet fer "una passa més" a favor de la salut dels ciutadans. El sodi de la sal és el que provoca la hipertensió arterial, una patologia que afecta devers 10 milions de persones a l’Estat i que és la causa de la meitat dels infarts de miocardi i dels accidents cardiovasculars, explicà Soria. A més, amb aquesta minva, el pa que consumim serà dels més fats d’Europa ja que, encara que en alguns països del nostre entorn també es duen a terme plans per a una reducció semblant, França i Alemanya presenten uns valors més alts de sal a l’aliment bàsic, de 19 i de 20 grams per quilo, respectivament. En el cas del Regne Unit, els programes de disminució començar l’any 2001 i, el 2007, s’havien situat en unes xifres que oscil·len entre els 16 i els 18 grams per quilo de farina.

Objectiu: altres aliments

L’objectiu és que aquesta iniciativa s’ampliï a altres aliments, assegurà el ministre, si bé el fet que el pa sigui el que més sodi aporta a la dieta diària dels espanyols –a prop del 20 per cent–, seguit dels embotits, convidava a aquesta intervenció "més urgent". En qualsevol cas, aquesta reducció de sal es pot dur a terme sense alterar les condicions necessàries per a l’elaboració del pa ja que, com ha explicat el president de Ceopan, Lorenzo Alonso, el resultat és "igual de gustós", des del moment que s’hi inclou més aigua i malt i s’augmenta el temps de fermentació. El consum mitjà de pa a l’Estat és de 96,88 grams cada dia (devers 42 quilos a l’any), encara que de cada vegada se’n menja menys.

Aliment saludable

El ministre de Sanitat va insistir que aquest aliment té cabuda en una dieta saludable i, de fet, ell mateix s’ha reconegut com un consumidor habitual del pa tradicional. "El pa té un paper important en el desenvolupament de l’infant i de l’adult, i el seu alt contingut de fibra és molt bo per a la salut", comentà. Amb aquesta afirmació, tractà de posar fi al mite que el pa engreixa, una creença que ha perjudicat molt el sector aquests darrers anys, igual que l’augment de la competència deslleial d’altres comerços que també en venen.