Les caseres
Només arribar ens trobàrem amb dos eixams que, aferrats a un ametler, hi formaren la seva colònia. El moviment ràpid i expert de Carles va aconseguir d'un cop passar totes les abelles a una casera que tenia preparada i allà quedaren. Un pic que la reina hi entra, totes les altres la segueixen sense dificultat. Les capses -les caseres- on hi ha l'eixam tenen dues parts: la de baix, que és la cambra de cria, i la superior, que és d'on es treu la mel, només la que sobra de la casera. Els quadres de fusta amb la bresca de cera en són el magatzem. Treure la mel consisteix a substituir els quadres plens per altres amb la bresca de cera buida. Dins cada casera hi pot haver de 40 a 60 mil abelles que produeixen uns deu quilos de mel. Per acostar-s'hi s'ha de vestir amb roba gruixada (el color blanc tranquil·litza les abelles), dur el cap protegit i anar amb botes per protegir-se els turmells. Molt important és tenir fum preparat a l'hora d'obrir les caseres per agafar-ne les bresques plenes de mel, ja que allunya l'eixam.
Molta gent desconeix que les picades d'abella poden curar dolors i problemes reumàtics. Amb el seu verí, l'apitoxina, s'estimula el sistema immunològic. L'apiteràpia consisteix a fer-se picar per abelles i aconseguir dirigir el reg sanguini i produir més oxigenació a la zona del mal.
La mel
La passa següent és transportar les bresques a la sala d'extracció. Allà es componen en sostres per passar directament a una màquina de centrifugar. L'extracció i l'envasament es realitza en fred, cosa que permet conservar totes les propietats de la mel. La de primavera és bàsicament de flor de taronger, d'altres arbres fruiters i d'hortalisses de la temporada. És una mel suau i clara. En canvi, la de tardor és de flors de bosc, de garrover i d'altres arbres de floració tardana. És densa, obscura i de gust intens. A vegades se'n fa una tercera collita després de la floració de l'ametler, la mel d'hivern, que és molt proteica i amb un punt d'amargor d'ametla. A diferència de la industrial pasteuritzada (líquida i homogènia), l'artesana crua directament envasada pot presentar diferents colors i textures perquè no ha estat tractada amb altes temperatures, així conserva tots els enzims i les proteïnes.
Pol·len i gelea reial
A part de la mel, aliment per excel·lència, complet i de ràpida absorció, també hi ha altres productes que surten de la feina de les abelles. El pol·len és un poderós antioxidant, a part de bon regulador del fetge. La gelea, únic aliment de la reina i també el que tenen les larves els tres primers dies de vida, és molt rica en proteïnes, vitamines, minerals i enzims digestius, i un molt bon revitalitzant. La pròpolis es pot considerar l'antibiòtic de les caseres, bon desinfectant, antibacterià, fungicida i cicatritzant. És important conèixer els beneficis que donen els aliments que surten de la diminuta i feinera abella.
Gastroteca.cat: per no perdre les arrels
On puc comprar arròs Molí de Rafalet? I una llauna d'anxoves de l'Escala? Com es confecciona l'allioli de codony? Els dubtes respecte de la gastronomia popular sempre han estat nombrosos. El problema, però, s'agreuja a mesura que la globalització es consolida i les noves fornades de joves no aprenen els vells consells de la cultura popular. De fet, l'abandonament de la cultura popular, especialment lligada a les zones rurals, es produeix transversalment. Els joves urbanites, de la ciutat, han estat les primeres víctimes de la desconnexió amb la tradició. Però símptomes d'aquest trencament també s'aprecien en el joves rurals.
La Generalitat del Principat, precisament, acaba d'estrenar un portal a internet per impedir que l'oblit caigui sobre les tradicions catalanes. Es diu la Gastroteca i s'autodescriu com la guia de la Gastronomia catalana, productes locals i turisme ecològic.
Una passejada pel portal permet a l'internauta accedir al món tradicional des de la pròpia pantalla. Conté, per exemple, un receptari que explica senzilles passes per elaborar plats tradicionals, com ara els caragols amb samfaina o a la brutesca. Qui prefereixi els bolets, pot cuinar-los amb ous de reig a la brasa.
Rutes temàtiques
Un altre apartat de la Gastroteca són les rutes. Com no podia ser d'una altra manera, el vi n'hi té de preferents, com ara la dels cellers de la comarca del Priorat o la de la Denominació d'Origen Pla de Bages. La ruta de l'oli per les cooperatives de la Garriga o l'enoturisme del Penedès en són altres exemples. A banda dels recorreguts fixos, la Gastroteca també ofereix l'agenda mensual de fires i actes diversos.
Avui diumenge, per exemple, un ciutadà inquiet es podria escapar fins a Borredà (a la comarca del Berguedà) i gaudir de la Fira de la Primavera, una diada recuperada des de fa dos anys i en la qual podem omplir la senalla amb formatges, embotits del país i vi de cellers ecològics.
De fet, no és cap secret que la posada en marxa del portal pretén fomentar el consum de productes locals. I amb aquesta finalitat facilita un llistat de cooperatives, botigues, empreses agrícoles i altres entitats on adquirir de primera mà els productes. Fins i tot hi queda destacada l'abadia de Poblet, de cèlebre anomenada pels vins de la Conca del Barberà i els dolços monacals.
Aquells que creguin que el diumenge és un dia perdut o que mai no hi ha cap pla interessant a fer, ja tenen la solució als seus problemes: consultar de tant en tant Gastroteca.cat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.