Tòfol Reus té al seu càrrec l'administració i la gestió comercial del celler Pere Seda de Manacor, de llarga trajectòria en el món del vi de Mallorca.
Quan va començar l'activitat del vostre celler?
Ve de molt enrere. El pare del nostre repadrí feia vi a Binissalem. Va tenir 11 fills, dels quals 7 continuaren fent-ne, algun d'ells a Xile. Un altre va tenir celler a Manacor, el meu repadrí. En els anys setanta, les tres famílies de cosins es varen unir i muntaren Pere Seda. Potser és l'únic celler mallorquí que ha entrat raïm de manera ininterrompuda durant tot el segle XX.
Continuau sent una empresa familiar?
Sí, som 7 socis i tots som família. Tenim un funcionament pròxim a allò que podria ser una cooperativa, cada un de nosaltres s'encarrega d'un aspecte concret de l'empresa.
Quan iniciàreu la vostra orientació actual?
Primer havíem fet vins de taula, però a final dels anys 80 començàrem a fer-ne de qualitat, vàrem veure que el futur passava per aquí. Introduírem a Mallorca els primers equips de fred a principi dels 80 i posàrem en marxa la gamma Copinya.
D'on procedeixen els vostres raïms?
Tenim, entre terres nostres i terres llogades, unes 60 quarterades de vinya, però llavors compram el raïm d'unes 80 quarterades més, totes de la comarca de Manacor i Felanitx.
Com ha anat l'anyada d'enguany?
Ha estat bona per a la majoria de varietats, tot i que les pluges torrencials del mes de setembre ens causaren problemes. En aquesta activitat la feina s'ha de fer quan toca, de nit si fa falta, perquè la qualitat del raïm ha de ser la millor.
Utilitzau màquina de veremar?
Sí, ens va molt bé, perquè permet fer la feina quan toca i fins i tot podem veremar els vespres, així el chardonnay ens arriba al celler fresc. També ens va bé per combatre la botritis. La innovació tecnològica és un dels nostres principis.
Quina és la vostra producció?
Produïm entre 500.000 i 555.000 litres de vi i comercialitzam entre 600.000 i 650.000 botelles.
Quins vins feis?
Feim 3 vins joves, un criança, un reserva, un chardonnay i un chardonnay fermentat en bóta. També tenim un semicriança i dos vins especials que són el Güium i el Mossèn Alcover. També n'elaboram 2 d'escumosos.
Per quins motius en feis d'aquests?
Home, has d'innovar. A més, el cava té un mercat i és interessat oferir-hi coses noves. Hem aconseguit que la gent accepti el vi mallorquí i ara, per què no hem d'aconseguir que perdi la por de consumir un escumós mallorquí? Hi ha diversos cellers que han començat a fer-ne i entre tots podem anar reforçant-nos i guanyar quota de mercat.
És fàcil vendre vi mallorquí a Mallorca?
És difícil, perquè a part del moment econòmic complicat, ens n'entra de fora a uns preus baixos. Sobretot són excedents que sobren a altres indrets i els duen cap aquí. Això fa mal al mercat.
Com treballau la comercialització?
L'hem lluitada molt. La filosofia nostra és qualitat en el producte, bona relació qualitat preu i bon servei al client. D'aquí no en sortim.
Aquesta és la fórmula per a qualsevol producte agroalimentari?
Sí, els productes han de cercar la qualitat i mantenir bé el preu, i s'han de saber diferenciar perquè el consumidor els valori com cal. De tota manera l'agricultura en general ha de rebre el suport econòmics de les institucions.
Per quina raó?
Perquè l'agricultura no es limita a produir, sinó que genera externalitats positives. Mantenim el paisatge i, en conseqüència, feim un gran servei a la indústria turística. Permetem que els visitants sàpiguen que a Mallorca hi ha una cultura gastronòmica, els guies mostren els camps i l'illa manté el seu atractiu. Si els camps arriben a estar abandonats ho haurem perdut tot.
Exportau vi fora de l'Illa?
A la Península hi venem poc. Una mica més a centreuropa, sobretot a Alemanya. Produir a una illa et reporta desavantatges: per una banda has d'importar les botelles, els taps, etc, i llavors has de dur les botelles a Barcelona per remetre-les cap a Alemanya.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
si filosofia prové del grec philo-sophia, que significa amor a la saviesa. Encara que tota definició sobre la filosofia és controvertible, i que la disciplina s'ha expandit i ha canviat al llarg de la història, en funció de quin tipus de preguntes eren interessants o rellevants en una època en particular, hi ha un cert consens en què la filosofia és pròpiament un mètode i no necessàriament un mer conjunt de declaracions, proposicions o teories. (extret de viquipèdia). Així sembla que fem un ús incorrecte de la paraula filosofia, no ho se. salut.
"qualitat, bona relació qualitat preu i bon servei†(sic) pot ser un horitzó empresarial, unes intencions, un leitmotiv, si voleu, però mai una filosofia. Filosofia significa amor a la saviesa, i no té res a veure ni amb els vins ni amb vendre.