L'esquerra abertzale insta el Govern a moure fitxa
Rodríguez Zapatero ha comparegut amb el primer ministre de l'Autoritat Nacional Palestina, Salam Fayad, després d'una reunió a La Moncloa. Foto: Efe. L'esquerra abertzale insta l'Executiu a moure fitxa. Els independentistes bascos afirmen que l'anunci d'ETA de cessar les accions armades ofensives és "una passa important" i que el següent moviment "és el que ha de fer el Govern" amb la legalització de les formacions polítiques proscrites i l'acostament dels presos etarres a penitenciaris bascos. Zapatero, però, fou ahir taxatiu: només seveix deixar les armes. "Qui són fora de la legalitat, perquè no condemnen taxativament la violència, estan en la mateixa situació avui que abans del comunicat d'ETA", assegura el president. Des de l'esquerra abertzale, Txelui Moreno, en una roda de premsa a Bilbao al costat d'altres destacats dirigents de Batusuna, refusà analitzar la "suficiència o insuficiència" de l'anunci d'ETA.
El PP no perdonaria que Batasuna anàs als comicis
Les reaccions de les diferents formacions polítiques de l'Estat entorn del comunicat d'ETA es varen succeir ahir gairabé en la mateixa línia.El president del PP del País Basc, Antonio Basagoiti, advertí ahir al Partit Socialista que, si permet a l'esquerra abertzale presentar-se a les eleccions locals del pròxim maig, incomplirà els acords amb el PP en els àmbits basc i espanyol i n'hauran d'"assumir les conseqüències". Basagoiti assegurà que és una "treva electoral", l'objectiu de la qual és "colar-se en els comicis municipals per tornar a les institucions" i aconseguir així "tenir doblers i portaveus".Mentrestant, el líder del PP, Mariano Rajoy, assenyalava des de Santiago de Compostel·la que l'actitud del seu partit no ha canviat i que l'únic comunicat d'ETA que interessa és el de la seva dissolució. Alhora, va insistir que el Govern tindrà el seu suport si manté la seva política antiterrorista.
El Govern no canviarà “ni una coma” de la seva política antiterrorista
El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, assegurà ahir que el seu departament no canviarà "ni una coma" la seva política antiterrorista i que no es fia del darrer comunicat fet públic per la banda diumenge. "ETA ha de deixar la violència del tot i aquest comunicat és molt lluny d'aquests mínims", asseverà. En la mateixa línia es pronuncià el lehendakari basc, Patxi López, qui titllà de "cinisme inacceptable" parlar d'un procés democràtic "tutelat per una banda terrorista". Alhora instà els partits bascos a "mantenir la unitat". Rubalcaba coincidí amb la majoria de les anàlisis, qualificà el text com a "insuficient" i anuncià que aquesta és la impressió "no només del Govern, sinó dels partits". Així mateix, considerà que la banda ha quedat curta respecte "del que sectors de l'esquerra abertzale preconitzaven i dels mínims democràtics imposats a Batasuna per tornar a les eleccions". "Batasuna ha de prendre una decisió perquè amb ETA de bracet no anirà als comicis", assegurà, alhora que va afegir que "o trenquen amb ETA definitivament o convencen ETA que deixi per sempre la violència" per tornar a la legalitat.
L'edat de les revenges
Ara fa 16 anys el Govern de Felipe González trontollava. El subcomissari Amedo, tancat a la presó per ordre de Garzón, cantà el Nesum Dorma i implicà la cúpula del Ministeri de l'Interior en els crims dels GAL. Aquell procés esfondrà el felipisme i dugué Aznar al...
Immunitzats contra l'esperança
ETA oficialitzà diumenge que ha entrat en treva. D'aquí s'extreu una certesa: no hi haurà més atemptats ni més morts al País Basc, si bé estrictament en el temps que duri el procés. Però la resposta al comunicat d'ETA ha estat molt diferent, segons els sectors socials. Tant el Govern com l'oposició del PP han noliejat el comunicat, com reconeixia ahir Ramón Jauregi mateix (avui dia al Parlament Europeu, però sempre un alt i influent dirigent del PSE). Fins i tot el PNB ha fet una mínima referència a l'anunci de treva. Per tant, la majoria de partits polítics han reaccionat amb una calculada fredor davant els mitjans de comunicació. Qui s'ha mostrat content de l'anunci i n'ha intentat destacar la transcendència? Idò l'Esquerra Abertzale i EA, a més d'Aralar i Ezker Batua (en menor mesura). Aquesta tendència a considerar la treva "insuficient" és radicalment oposada a l'actitud seguida el 2006, quan s'inicià un procés de negociació amb dues taules (una entre ETA i l'Estat espanyol, i l'altra entre els partits bascs).Però és probable que el temps posi els fets en el seu lloc. Ja l'any 2004, les formacions polítiques i l'stablishment periodístic de Madrid amagaren l'anomenada Declaració d'Anoeta. Tenia una importància era cabdal, ja que proposava l'esquema de la negociació a dues taules.
La sortida del laberint
Tot i l'ambigüitat del comunicat, ETA sembla que hagi deixat clara la seva sortida: deixar les armes, però sense renunciar, per ara, a la negociació. Per molt que alguns no ho vulguin veure, l'organització armada ha llançat la pilota. Però, al meu parer, no només als...
ETA torna a fer callar les armes
Una decisió "presa fa mesos", però sense concretar si és permanent o temporal. L'organització terrorista ETA va anunciar ahir, a través d'un vídeo i un comunicat enviats a la cadena britànica BBC i al diari Gara, la seva decisió, "presa fa diversos mesos", de no dur a terme "accions armades ofensives", encara que sense especificar si es tracta d'una mesura permanent o només temporal. En la seva nota, ETA es mostra disposada "avui com ahir a acordar les condicions democràtiques mínimes per posar en marxa un procés democràtic, si el Govern espanyol en té la voluntat." El Govern mantindrà intacta la seva política antiterrorista El PSOE avisa que no espera comunicats sinó fets Rajoy: L'únic comunicat que interessa és el de la dissolució Basagoiti qualifica el comunicat d'ETA com una "treva electoral" El lehendakari López els demana "que se'n vagin"
ETA s'atura
ETA fa més de 50 anys que fracassa en l'objectiu d'independitzar Euskal Herria del Estat espanyol. El resultat de la seva lluita armada és decebedor: ha sembrat la mort, el dolor, la destrucció i la ira en la societat espanyola. En política, ha afavorit l'extrema dreta, ha...
Currin: «L'alto el foc és incondicional i unilateral»
L'advocat sud-africà Brian Currin, que actua com a assessor de dirigents de l'esquerra abertzale, ha destacat que l'alto el foc anunciat per ETA és una decisió «incondicional i unilateral» que, segons ell, «és una resposta i una conseqüència del lideratge polític de l'Esquerra Abertzale (IA) i de la voluntat expressada pel poble basc».
Rajoy: L'únic comunicat que interessa és el de la dissolució
El líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, ha assenyalat avui, després del comunicat d'alto el foc d'ETA, que l'actitud del PP no ha canviat i que l'únic comunicat que interessa és el de la seva dissolució, mentre ha reiterat que el Govern tindrà el seu suport si manté la seva política antiterrorista.
El PSOE avisa que no espera comunicats sinó fets
La secretària d'Organització del PSOE, Leire Pajín, ha advertit avui que el partit del Govern central, igual que els ciutadans, no espera "comunicats d'ETA", sinó "decisions i fets que posin a sobre de la taula que renuncien una vegada per sempre i per sempre a la violència".
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc