Pens que és un error reduir l'anomenada bombolla al món immobiliari i de la construcció. La coneguda eufòria econòmica dels anys passats va provocar moltes altres rauxes, a les conseqüències de les quals ens toca ara fer front. Entre elles la creació de noves universitats, i de noves titulacions dins les tradicionals. Ambdues feren augmentar de manera exponencial el nombre d'alumnes universitaris i, encara més, el de professors. També, lògicament, el de titulats a la recerca d'un treball que estigués d'acord amb la seva preparació. Ajustar el mercat laboral a aquesta sobreoferta de llicenciats universitaris no ha estat, ni és, ni serà, una tasca fàcil. Una de les professions que va veure més implementada dita oferta fou la d'advocat. No seré jo el que insistesqui en la hipòtesi de què l'excessiu nombre d'advocats ha provocat –volent o sense voler– un complicat entremat legal que fa que una persona no pugui anar pel món sense tenir un misser que l'aconselli. Això ho sabem els que no som empresaris, més ho han de saber els que volen crear una empresa o mantenir viva la que tenen. La feina d'aquests advocats encomanats per a resoldre conflictes –a vegades per a provocar-los– augmenta la productivitat d'una societat? Vet aquí un bon tema de discussió, en el qual tampoc entraré.
M'agradaria, tanmateix, dir que el gran nombre que tenim, de missers, no és un fet –no són unes xifres– que ens distingeixi d'altres països europeus. El que sí que ens distingeix és el nombre de polítics d'alta graduació que fan feina –permeteu-me seguir la meva proverbial ingenuïtat – per a nosaltres, els ciutadans llisos, que són llicenciats en dret i en bona part funcionaris. Segons les xifres publicades són, a Espanya, més del 70% els polítics d'alta responsabilitat que són advocats. He de demanar perdó a qui pertoqui, però quan pens en advocats funcionaris o parafuncionaris –registradors, per exemple– no em puc estar de què em venguin al cap els noms de Mariano Rajoy, Soraya Saenz de Santamaria, Maria Dolores de Cospedal, José María Aznar, Esperanza Aguirre, Manuel Fraga i, fins i tot, Antonio Hernàndez Mancha, que sempre ha estat –ho he de confessar– el que m'ha caigut més simpàtic dels dirigents del PP. Tots advocats.
És aquesta assimilació entre els polítics conservadors, o immobilistes, integrats majoritàriament al PP, i l'advocacia estatal, el que per ventura podria explicar el conflicte que hi ha entre els polítics espanyols –de Madrid, principalment– i els catalans. Uns –seguidors de Justinià– creuen que han de prevaldre les lleis establertes i els altres –més influenciats pels ensenyaments de Lucreci: “no temeu ni els déus ni les lleis”–– la voluntat popular. Qui guanyarà? Em conformaria amb un empat.
Els missers i la política
20/11/14 0:00
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Els del PP son pudents de mena, intrínsecament, per adn. El que passa és que abans no havia la tendència a passar tests de desodoració, cosa que avui dia és imprescindible. Llàstima que la tradició sanitària dels peperos s´hagi descuidat tant de temps, i ara bufin aires nous. Però els peperos ja no tenen remei i han estat clisats per la UE. Ohhhhhhhhhhh, quina pena.........
No acab d'entendre l'article... No sé que s'ha volgut dir... Jo mateix soc misser i no tenc cap simpatia ni una amb el PP, ans al contrari. Quan diuen que els missers són de dretes sempre me venen al cap els advocats d'Atocha... Ells eren de dretes veritat? Per altre part és ben cert que disposar dels horabaixes lliures (en cas dels funcionaris) te permet poder dedicar més hores a altres coses, per exemple a la política de partits.
Nunca podemos desprendernos del polvo de la dehesa, o dicho de forma más clara: la cabra siempre tira al monte. O sea, que los únicos que son missers son del Partido Popular. Para llegar a cumbres tan altas e inaccesibles para el común de los mortales, no era necesario largar tanto. Vas flojito de memoria, Don Xisco.
Com en es cavalls, tu surts a guanyar , ara ja te conformes en arribar colocat, isi no que es cavall no se desmonti o no se fagi coix Lo que pasave en temps de Justinià, es que estaven fora de llei els tallaven es coll, ara sortosament ja no es axi