Una nova majoria social

TW
21

La manifestació del 25 de març de 2012 que col·lapsà tot el centre de Palma amb els carrers plens a vessar de gent que proclamava “Sí a la nostra llengua”, no és només una de les més importants de la història de les Illes Balears, és el moment que ens serveix per fer visible una nova realitat que s’ha anat covant aquests darrers anys: el compromís amb la llengua catalana és una idea majoritària a la societat de les Balears d’aquests començaments del Segle XXI.

Si el primer Correllengua i la primera Diada per la Llengua que se celebraren l’any 1995 signifiquen i simbolitzen el pas del moviment de defensa de la nostra llengua d’una idea pròpia de les elits culturals a un vertader moviment de masses, la manifestació del 25 de març de 2012 i l’anomenada Revolta dels Enllaçats (amb les mobilitzacions a tots els pobles de Mallorca, amb l’heroica vaga de fam d’en Jaume Bonet i en Tomeu Amengual...) signifiquen un nou bot quantitatiu que situa aquest moviment a les portes de la majoria social.

El 2012 va ser l’any en què es produeix (o en què es fa visible) aquest bot, com a conseqüència de la reacció popular a les greus agressions i retrocessos promoguts pel Govern Bauzá i també gràcies a la feinada feta des de les associacions que formen el Moviment per la Llengua i de manera singular, gràcies a la feina feta per l’OCB, recordem l’impacte social de les campanyes populars impulsades per aquesta entitat com “SUS Mallorca”, “Cafè per la Llengua” i “Mallorca m’agrada!”.

Un altre dels motors que ha impulsat aquest canvi social que ha anat confegint aquesta majoria social favorable a la llengua catalana, ha estat, sens dubte, el paper jugat per l’Escola. Només pots estimar, només pots valorar una matèria, una llengua, si la coneixes i el fet que diverses generacions seguides d’illencs hagin pogut tenir accés a la seva llengua pròpia a través de l’ensenyament, ha ajudat a què moltes d’aquestes persones, una majoria, hagin après a estimar allò que és nostre i a valorar en la seva justa mesura la nostra llengua i cultura pròpies.

Ara, que ja existeix una majoria social favorable a la nostra llengua, caldrà que aquesta s’expressi en tots els àmbits, també en el socioeconòmic. També en el polític. I caldrà que s’expressi amb el nivell de responsabilitat i de generositat que correspon als guanyadors.