Barcelona no ha notat una baixa de visitants després de la implantació de l'impost turístic. "Tornaria a donar suport a la taxa. Tots els que van dir que era un error han vist que no ha estat així", va dir Joan Gaspart. Les previsions apocalíptiques de la Confederació Empresarial d'Hostaleria, Restauració i Apartaments Turístics de Catalunya no s'han complit, publicava El País. El mateix dia, en una entrevista a UH, el president de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca deia: "Vam perdre ingressos, clients i capacitat de riquesa", en relació a l'ecotaxa. Dues apreciacions ben distintes d'un fet similar.
Segueixo pensant que els trets essencials que feren singular l'impost balear varen ésser el caràcter finalista i la participació de la societat civil en la definició dels projectes. L'estructura impositiva, molt similar en el cas català i balear, responia a conceptes universals d'hisenda pública aplicats en més de trenta països arreu del món (França crea la taxe de séjour a principis de segle XX). De fet, el text aprovat pel Parlament de les Illes Balears era semblant a un esborrany elaborat pel govern anterior -fins i tot coincidien alguns dels tècnics redactors- però la proposta conservadora no incloïa el caràcter finalista.
El Govern de Progrés, abans de donar forma al projecte de llei de l'impost, havia creat el Fons de Rehabilitació d'Espais Turístics i Naturals i desenvolupat el Consell Assessor de Turisme, en el qual incloïa de manera àmplia la societat civil. Aquestes dues figures marcaren des d'un principi el sentit finalista de l'impost. Penso que sense aquesta doble decisió hauria estat difícil no caure en la temptació exclusivament recaptadora de la hisenda pública; i, fins i tot, crec que sense elles l'ecotaxa mai no hauria estat coneguda per aquest nom.
Sembla que finalment una part important de doblers recaptats amb l'impost a Catalunya es destinaran a la promoció turística. Aquesta finalitat no la preveia l'ecotaxa balear, encara que no l'excloïa. Recordo que la CAEB va plantejar la possibilitat d'aplicar recursos a la promoció, però no es va considerar prioritari (com he dit, el Consell Assessor de Turisme era qui determinava els projectes a aprovar pel Govern). Segurament, en el fons de la qüestió hi havia una percepció, o sensibilitat, política distinta i una valoració diferent de les necessitats de la que pugui existir actualment a Catalunya; però, en cap cas, no una disparitat tan gran que pugui justificar valoracions tan allunyades.
Per tant, si les diferències no es troben en el fet en si, s'hauran de buscar en els protagonistes o, més concretament, en la diferent expectativa d'aquests per a influir en el poder polític. També, en la necessitat de fer ostentació de la circumstància, per tal de crear una aurèola impenetrable que actuï de barrera al control social; en definitiva, en el somni particular de crear una casta d'intocables. Si fos així, llavors, ens hauríem de demanar pel que es volia amagar, més que per la incidència de l'ecotaxa, que era neutra segons els experts independents i els estudis de mercat elaborats.
Bé! llebrer o ca eivissenc, el que no es pot qüestionar és que amb la derogació de l'ecotaxa es va renunciar a la capacitat certa d'inversió per crear producte turístic, i per tant crear riquesa. I, ara, deu anys després, amb la disponibilitat de nous recursos addicionals, un competidor més ens traurà avantatge. Això passa quan es mescla la ideologia amb les coses de menjar: the economy stupid!
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Tot eren excuses de mal pagador. El gran desastre que el "Mundo" i els seus amics van pregonar era perquè ho va proposar un govern d'esquerres, Perquè els hotelers no se'n podien benficiar, perquè d'aquesta manera no podien amagar "llits" no declarats i etc... que el senyor Celestí Alomar sap prou bé. Ara amb el govern que van pujar amb els seus diners no n'acaben d'estar contents! Idò, tal faràs, tal trobaràs.
Ara, per contra taxen les grans superfícies que ells mateixos (el PP) han promogut o les empreses de lloguer de cotxes. per què no taxen la construcció de xalets turístics o els ports esportius, per exemple. A diferència de l'ecotaxa, aquests nous imposts que han creat els pagam els mallorquins!