PP i llengua

Mesclar pedagogia i política

TW
5

L'Educació, com diu l'inspector Juan Jiménez (en entrevista a Diari de Balears, 7 d'octubre de 2012), "sempre ha estat polititzada", però ell mateix contribueix -en l'esmentada entrevista- a afegir-n'hi bones dosis, de politització. L'entrevista, feta arran de la publicació d'un llibre de l'entrevistat contra la immersió lingüística, mostra fins a quin punt el (sub)conscient traeix determinats professionals.

En primer lloc, perquè no es pot parlar de "dogmes identitaris catalanistes" com a base per a l'ensenyament en català si abans no s'ha denunciat també l'ensenyament en castellà -a quinze de les disset comunitats autònomes del Regne d'Espanya- sobre la base de "dogmes identitaris espanyolistes". I, en segon lloc, perquè barreja -prou barroerament, des del meu punt de vista- pedagogia i política.

Notícies relacionades

La immersió lingüística -llegeixi's l'ensenyament en llengua catalana- perverteix l'educació, a la nostra part del món, perquè "no respecta la igualtat juridicopedagògica de cada alumne". Vol dir que, des del seu punt de vista, tothom té dret a educar els infants en espanyol, a qualsevol territori sota jurisdicció espanyola? I aquesta qüestió, estrictament política, deu guardar alguna relació amb l'aprofitament pedagògic dels infants? Perquè per enlloc, l'inspector no parla del dret que tenen els infants immigrats a rebre ensenyament en llengües com ara l'àrab o l'amazic. Argumenta que la immersió en català és dolenta per als nens de parla hispana perquè no tenen prou domini de la llengua pròpia de les Illes Balears com per seguir normalment les classes. I els nens acabats d'arribar del Marroc, ja en saben prou, d'espanyol? No tenen dret a ser alfabetitzats en la seua llengua? I els senegalesos o els xinesos, ja tenen el bagatge lingüístic necessari per seguir les classes? Què troba, el senyor inspector, que s'hauria de fer per assegurar la "igualtat juridicopedagògica" d'aquests infants? O no li interessa?

Davant la suposada "perversió pedagògica de la immersió lingüística", voldria limitar-me a cridar l'atenció sobre la perversió política de sacralitzar l'Estat, de posar constitucions i lleis per sobre de la voluntat democràtica de la gent, de tractar les persones de manera diferent (segons si tenen com a primera llengua la llengua oficial de l'Estat o n'hi tenen qualsevol altra), de recentralitzar l'Educació (com proposa el ministre Wert) o de deixar els infants de Palma i de les àrees costaneres sense català fins als set anys, com predica l'inspector Jiménez.