La ideologia neoliberal, disfressada d'austeritat populista, no perd l'ocasió d'acorralar la política i les institucions. Són tan pocs els complexos, que la senyora Cospedal es permet proposar que els diputats deixin de tenir sou.
Des del principi deixaré una cosa clara: pens que, com tothom, la classe política ha d'ajudar a atenuar les dificultats econòmiques actuals igual com ho fa la resta de la gent. Ara bé, una cosa és adequar els sous i l'altre eliminar-los. No pel fet que un home assassini un altre amb un martell es retiren del mercat els martells. I no perquè hi hagi polítics, com la mateixa senyora Cospedal, que hagin batut totes les marques de remuneració, s'haurien d'adoptar mesures demagògiques, populistes i involucionistes democràticament. Perquè, per sort, la major part dels polítics no són com la senyora Cospedal (i no parl només dels doblers, sinó també del cinisme).
Pagar un sou als representants del poble és una conquesta democràtica que sorgeix per garantir que tothom pugui dedicar-se a la política. Va néixer per assegurar que els més humils, dependents laboralment, tinguessin independència i que la política no fos únicament un plat per als rendistes o per a la gent de casa bona.
Passa el mateix amb la tendència conservadora de minvar les subvencions públiques als partits polítics, i augmentar les privades. Amb el benentès que aquí com a altres camps els partits s'han d'adequar a les actuals dificultats econòmiques, és també un error elevar la dependència privada de la política. Segurament la recollida de finançament per a campanyes als Estats Units fa que els republicans defensin amb tanta fermesa les indústries petrolieres, entre d'altres, i que els demòcrates no hagin actuat amb més contundència amb relació a Wall Street. Com molt bé diu Joseph Stiglitz, recentment en una entrevista: "(...) Un dòlar un vot expressa el fracàs de la democràcia (...) els rics inverteixen i després exigeixen un retorn". Jeffrey Sachs explica que, en aquest sentit, és molt aclaridor el famós advertiment d'Eisenhower en el discurs d'acomiadament de 1961: el llaç entre el sector privat i el militar va crear un poder polític tan dominant que els Estats Units s'han vist abocats a la militarització, a guerres inútils, i a la despesa fiscal en una escala de desenes de bilions de dòlars des de llavors.
Qui paga, mana; i si paga el poble, mana el poble. Això facilita la defensa de l'interès general, encara que així i tot no sempre s'aconsegueixi, atesos els casos de corrupció existents i la poderosa influència de certs interessos particulars.
És un fet que vivim moments molt durs econòmicament parlant, moments a més d'una gran desafecció política; uns temps en què la por i la dispersió són un camp adobat per al populisme. Però com diu Tony Judt en la seva obra El món no se'n surt: "(...) sense institucions fortes de confiança comunal o serveis fiables fornits per un sector públic degudament finançat, homes i dones aniran darrere de substituts privats", segurament afavorint les posicions radicals i dels qui sospiren per una política feble, amb diputats i partits que per la seva dependència no facin de l'interès general la seva única meta i permetin desregulacions com la que ha creat la crisi actual.
Si molts de maldecaps ens crea que alguns, uns pocs, monopolitzin el poder econòmic, ara ja només falta que, a més, els entreguem les institucions que han de vetlar per la justícia social, posant els partits i els diputats a sou del seu finançament o minvant directament les possibilitats de participació democràtica dels més humils.
El finançament públic no garanteix absolutament una política justa i independent dels poders econòmics, però la submissió al finançament privat ens col·loca d'una manera definitiva en la inseguretat i en la injustícia.•
Senador per les Illes Balears
Qui paga, mana
Palma de Mallorca20/09/12 0:00
7 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No, Francesc. Qui paga mana, no. Qui mana, mana. Els territoris de "paga catalana" som els que pagam el pastis espanyol, però no manam, no tenim capacitat de deicidir. A Balears no patim crisi, patim espoli i massa genètica i vicis espanyolistes. Qui malauradament mana són es espanyols. ¿Quan, per una vegada a la vida, el vostra talent polític deixarà aquest servilisme al partits sucursalistes d'Espanya i gireu el timó a servir de bon de veres als ciutadants en termes de llibertat, equitat i plenitud nacional? Ara, Francesc, els vostres discursos victimistes i federalistes no serveixen. Ara, el que toca amb Espanya és el divorci i plantejar-nos l'estat propi de la nacio catalana per ser d'una vegada per totes un país normal, i sobretot, lliure. Llegeix-te l'avantprojecte de constitució de la república catalana. Té molt bona pinta i convida més a engrescar-s'hi que no quedar dins una Espanya que ens espolia i menysprea. Sort, Francesc.
@Maria.mm, el problema no és si dreta o esquerra sinó si deixar que Espanya se'n dugui tants doblers de les Illes Balears o volem que en quedin més aquí per resoldre els problemes d'aquí. El problema és si hem de tenir polítics que servesquin interessos externs a les Illes Balears o els interessos d'aquí. Perquè, si els doblers que es paguen en imposts en aquestes illes, s'invertien íntegrament aquí... molts retalls socials i injusts no s'haurien de fer. A part, també és necessari minvar el nombre de càrrecs polítics, regidors i diputats; minvar el seu sou i afegitons econòmics de tota casta; anul·lar les pensions vitalícies per càrrec polític o els complements adquirits per haver exercit un càrrec polític; reduir dràsticament les subvencions als partits polítics, als sindicats i a l'església; tallar dràsticament la inversió militar i la despesa militar; clausurar el senat espanyol; mirar de despatxar la monarquia i tota la cort que l'envolta... Encara trobaríem on retallar. I per què no es fa tot això? Molt clar, perquè pp i psoe estan d'acord a NO tocar-ho! Per tant, no és un tema de dreta o esquerra, de pp o psoe... S'assemblen tant... I els altres esquerranosos sempre governen amb el psoe ben igual que si fossin psoe. Per tant... el tema és un altre.
És molt difícil lluitar contra la dependència dels poders econòmics. Ens espera una futur ben trist amb una dreta tan prepotent i recalcitrant.
El problema, Francesc, que et tenc per honrat, es que els politics estau al servei del partit i no dels interesos del poble que vos ha votat. ¿cuantes mocions has presentat per afavorir Balears que han estat rebutjades per "l áparato" del partit? ¿Cuants de treballs per millorar els interesos dels ciutadans de les illes, han quedat al calaix perque desde Madrid han dit: arw no toca?
Idò les Illes Balears pagam, des de fa molts d'anys, a l'estat i no manam gens ni mica. Al contrari som maltractats, tant si governen els del partit de l'articulista com si governen els d'ara.
Quina barra que tens, maco...
Francesc, el que se pica, ajos come. Anda, vete al Senado a echar la siesta un rato, sanguijuela